Bogat program obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u BiH!

10.12.2015 09:00
bogat-program-obiljezavanja-medunarodnog-dana-ljudskih-prava-u-bih-main

U.G.  „Vive Žene“ Tuzla, U.G. „Medica“ Zenica, Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ Banja Luka, bogatim programom u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine obilježit će 10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava.

Dan ljudskih prava pomenute organizacije obilježavaju u sklopu svojih redovnih aktivnosti i projekta koji implementiraju uz finansijsku podršku Evropske unije „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocim u BiH“, a sa ciljem podizanja svijesti javnosti o prioritetima i problemima sa kojim se sočavaju svjedoci u BiH. 

 

Tako će „Vive Žene“ u hotelu Tuzla u 11.00 sati održati sastanak mreže za podršku svjedocima/žrtvama na području Tuzlanskog kantona. Tema sastanka je analiza rada mreže za podršku svjedocima/žrtavama za područje ovog kantona i dogovor o budućim aktivnostima i načinu djelovanja mreže. Za 13:00 sati planirana je pretpremijera dokumentarnog filma „Dnevnik jednog svjedoka“ koji je producirala Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) u saradnji sa U.G. „Vive Žene“ Tuzla. Radnja filma prati iskustva svjedokinje kroz dnevnike koje je vodila prije i za vrijeme trajanja sudskog procesa.

 

„Medica“ Zenica će u okviru svojih redovnih aktivnosti, a kao dio kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja i obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava upriličiti i podjelu promotivnog materijala nastalog u okviru projekta „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocim u BiH“. 

 

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj „ACED“ i Fondacija „Udružene žene“  Dan ljudskih prava u Banja Luci obilježit će 9. decembra u parku „Petar Kočić“ – Muzički paviljon od 12:00 do 20:00 sati. U okviru programa planirana je radionica za mlade u organizaciji „Dis“ pozorišta mladih. Radionica se sastoji iz dva dijela: u prvom dijelu kreirat će se scene na temu ljudskih prava, koje će u nastavku programa biti izvedene i pred publikom; drugi dio radionice bit će posvećen izradi fotografija „STOP motion“ tehnikom i nosit će poruke  posvećene 10. decembru. Održat će se i izložba fotografija nastalih na ovoj radionici. U 18:15 sati  Dolores Letić će izvesti monodramu „Lilika“. Predstava govori o neodoljivo iskrenoj djevojčici na pragu puberteta, koja publiku ostavlja u dilemama o vrijednostima današnje porodice, društva, cjelokupnog sistema. Od 19:00 do 20:00 sati prisutni će moći da uživaju u muzičkom nastupu „Duo Sway“.

 

Pozivamo sve građane i građanke da svojim prisustvom na događajima daju podršku obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i cijelome svijetu.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.