x

Boja očiju kod beba

Boja očiju kod beba koju vidite kada pogledate te male okice može biti konačna, ali je i vrlo moguće i da se promijeni tijekom sljedećih mjeseci.

Što utječe na boju očiju?

Boja očiju je zapravo boja šarenice, koja je mišićni prsten koji okružuje zjenicu (crni dio) svakog oka. Šarenice mogu varirati od vrlo blijedo plave pa sve do vrlo tamno smeđe. Naravno zjenice vaše bebe uvijek će biti crne, a bjeloočnice bebinih očiju gotovo će uvijek biti bijele – osim ako nije neka bolest u pitanju.

Boju dječjih očiju određuje tvar koja se zove melanin. Melanin je tamni pigment sadržan u šarenici, strukturi koja kontrolira koliko svjetlosti propušta oko. Boja šarenice određena je količinom melanina u šarenici. Svijetle oči imaju vrlo malo pigmenta, dok tamnije oči imaju puno.


Zašto ponekad treba vremena da boja očiju kod beba poprimi konačnu boju?

U novorođenčadi proces pigmentacije šarenice još nije dovršen. Bebe s tamnijom kožom obično se rađaju s tamnim očima koje ostaju relativno tamne. Boja šarenice kod beba svjetlije puti obično je plava ili plavkasto-siva boja pri rođenju. A zatim se mijenja kako rastu.


Trajna boja očiju nije određena dok beba ne napuni najmanje 9 mjeseci. Čak i tada, ponekad možete pronaći mala iznenađenja. Suptilne promjene boje mogu se pojaviti sve do otprilike 6. godine života. Boja očiju kod beba je pod utjecajem boje njezinih roditelja. I često se proučava u području genetike zbog obrazaca nasljeđivanja, ali još uvijek nije u potpunosti shvaćena.

Konačna boja očiju vaše bebe uvelike ovisi o Vama i Vašem partneru. Smatra se da je smeđa boja dominantna, a plava recesivna. No moderna znanost pokazala je da boja očiju nije nimalo jednostavna. Naime kontroliraju ju tri osnovna gena. Od kojih su dva jako dobro poznata istraživačima i razumiju ju. Dok je treći još uvijek pomalo tajanstven.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.