x

Boje li se bebe mraka?

Danas donosimo odgovor na pitanje boje li se bebe mraka. Ako uzmete u obzir da je Vaše dijete provelo mjesece u (mračnoj) maternici, onda znamo da su se bebe prilično navikle na mrak!

Umjesto da se boje sjene, nevidljivog lika ili da sada znaju što se oko njih događa, oni mračne prostore smatraju umirujućim.

Međutim ako na neki način komunicirate – bilo verbalno ili svojim djelovanjem – da je mrak nešto čega se treba bojati, tada bi to moglo postati izvor tjeskobe za vašu bebu.


Znači boje li se bebe mraka?

Ukratko, ne. Ukoliko je vaše dijete mlađe od 2 godine, onda moguća uzrujanost tijekom noći nije uzrokovana mrakom u njegovoj sobi. Razvojno još nisu sposobni bojati se mraka.

Ono što bi prije mogao biti izvor tjeskobe u ovoj dobi je razdvajanje! Separacijska anksioznost može se pojaviti već sa 6-7 mjeseci, ali vrhunac je u periodu od 10 do 18 mjeseci starosti. Što može dovesti do toga da beba bude uzrujana prije spavanja. Međutim imajte na umu da to ne proizlazi iz mraka, već iz razvojnog skoka koji im pomaže da shvate da postoje odvojeno od vas!


Kako im pomoći kod straha od razdvajanja?

Uvijek recite laku noć svojoj bebi! Iskradanje iz sobe može biti zastrašujuće za Vašu bebu. A ulazak i izlazak može biti zbunjujući i još više uznemirujući!

Pomozite svojoj bebi da prevlada tjeskobu. Recite joj da napuštate sobu, kamo idete i da ćete se vratiti. Naučit će da će sve biti u redu kad Vas ne bude i da ćete se uvijek vraćati!

Dajte svojoj bebi više vremena da zaspi i pustite je u krevetić ranije nego inače dok ova faza ne prođe.

Zapamtite, važno je da vaše dijete zaspi na vrijeme kako se ne bi premorilo. Kada su preumorni, njihova će tijela proizvoditi hormone koji se bore protiv sna zbog kojih će im biti teže zaspati. I mogu uzrokovati da se često bude tijekom noći i rano ujutro.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.