x

Koristan dodatak uravnoteženoj ishrani

Bolji ukus i zdravlje: Koja su ljekovita svojstva začina za vas?

Još jedna večera koja uključuje pileća prsa je odlična za vašu ishranu, ali ponekad može biti dosadna. Začini, osim što vam mogu pomoći da učinite obrok zabavnijim i ukusnijim, također su izuzetno korisni za vaše zdravlje.

Postoji više od 100 uobičajenih začina koji se koriste u kuhinjama širom svijeta. Body.ba vam u nastavku objašnjava kako vam neki od najčešće korištenih začina mogu poboljšati zdravlje:

Cimet za smanjenje šećera u krvi

Bolji ukus i zdravlje: Koja su ljekovita svojstva začina za vas?

Ovaj popularni začin dolazi od kore stabla cimeta i dodaje se u gotovo sve, od kafe do ukusne čili piletine. Cimet je posebno koristan za ljude koji imaju visok šećer u krvi. On daje slatkast okus hrani, bez dodavanja šećera. Cimet je također koristan za srce, te smanjuje visoki holesterol u krvi i trigliceride. Koristan je za ljude s dijabetesom i za one koji imaju veći rizik od razvoja srčanih bolesti. Cimet nije zamjena za lijekove za dijabetes, ali može biti koristan dodatak zdravom načinu života.


Kurkuma za borbu protiv upale

Bolji ukus i zdravlje: Koja su ljekovita svojstva začina za vas?

Kurkuma je najpoznatija po svojoj upotrebi u indijskim jelima, te je postala moderna superhrana zbog svoje sposobnosti smanjenja upala. Jedna od glavnih komponenata kurkume je supstanca koja se naziva kurkumin. Istraživanja sugerišu da može smanjiti upale u mozgu, koje su povezane s Alzheimerovom bolešću i depresijom. Zbog svojih protuupalnih svojstava, kurkumin je također efikasan u smanjenju bolova i otoka kod osoba koje pate od artritisa.

Đumbir za ublažavanje mučnine

Bolji ukus i zdravlje: Koja su ljekovita svojstva začina za vas?

Đumbir je tropska biljka koja se godinama koristi za liječenje želučanih tegoba, dijareje i mučnine. Istraživanja pokazuju da đumbir djelotvorno smanjuje mučninu povezanu s trudnoćom, te smanjuje poremećaje trbuha koji se mogu desiti nakon operacija. Osim toga, đumbir može biti koristan osobama koje pate od povraćanja i mučnine uzrokovane hemoterapijom. 


Bijeli luk za jačanje srca

Bolji ukus i zdravlje: Koja su ljekovita svojstva začina za vas?

Većini nas je poznato da je bijeli luk izuzetno koristan za zdravlje. Jeste li znali da ovaj začin može zaštiti srce od brojnih stanja koja dovode do srčanih bolesti? Faktori poput pušenja, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola mogu pogoršati stanje koje se zove ateroskleroza (otvrdnjavanje arterija). Istraživači su povezali unos bijelog luka s održavanjem zdravih i fleksibilnih krvnih žila. Pored toga, bijeli luk pomaže u smanjenju holesterola i triglicerida u krvi.

Kajenska paprika

Bolji ukus i zdravlje: Koja su ljekovita svojstva začina za vas?

Kajenska paprika je vrsta čili paprike koja sadrži supstancu kapsaicin. To je ono što je čini tako ukusnom, a ujedno i komponenta koja je izuzetno korisna za zdravlje. Kapsaicin smanjuje broj signala za bol koji se šalju u vaš mozak. Djeluje na bolove uzrokovane artritisom i oštećenja živaca povezanih s dijabetesom. Jedenje kajenske paprike smanjuje unutrašnje bolove, želučane tegobe, te ograničava rast bakterija koje uzrokuju čir.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.