x

Boračko jezero, prirodni biser Hercegovine, okuplja turiste iz cijelog svijeta

Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama. Prelijepa jezera, rijeke i planine mamac su za veliki broj stranih turista, koji, nažalost, mnogo više od Bosanaca i Hercegovaca cijene naša prirodna bogatstva.

Boračko jezero jedan je od prirodnih bisera Hercegovine, koji ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Okruženo strmim i šumovitim visovima Crne gore i Tranjine, ovo jezero je omiljeno izletište građana Sarajeva, Konjica i Mostara, ali i turista sa svih kontinenata. 

Idealno je mjesto za porodicu i odmor u prirodnom okruženju, a brojni sadržaji koji se mogu pronaći na jezeru učinit će svačiji boravak nezaboravnim. Na Boračkom jezeru postoji kamp u kojem možete doći s kamp kućicom i tu provesti svoj godišnji odmor, a brojni su posjetitelji koji ovdje provedu cijelo ljeto. Postoji mogućnost iznajmljivanja i drvenih bungalova ili apartmana. Također, tu su i pedaline, čamci, mjesta za roštilj, dječija igrališta, a jezero je odlično i za ribolov, jer u njemu ima šarana, potočne i jezerske pastrmke, riječnih rakova… 

Put iz Konjica vodi krivudavom cestom, a prije nego se spustite do jezera, preporuka je da zastanete na vidikovcu i uživate u prekrasnom pogledu na jezero i okolna brda. Ako volite prirodu, domaću hranu, ukoliko se želite odmoriti od gradske buke, Eko-selo „Boračko jezero“ je idealan izbor. Ovaj jedinstveni kompleks prostire se na preko 37.000 m² površine i nalazi se na oko 18 km od Konjica, dok je od Sarajeva i Mostara udaljen oko 70 kilometara. 

- Eko-selo „Boračko jezero“ iz godine u godine polako, ali sigurno raste. Već sada smo postali prepoznatljivi u cijelom regionu, ali i Evropi. Imamo organizirane dolaske skupina od 50 ljudi iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Češke, Poljske... Ko jednom dođe u naš kompleks, sigurno će se ponovo vratiti. Raspolažemo sa ukupno 106 ležaja, dok u restoranu imamo 250 mjesta. Cijena noćenja u maju, junu i septembru košta 25 KM, a u julu i avgustu 30 KM. Naš autokamp je površine 10.000 kvadratnih metara uz samo jezero, a posjeduje video nadzor i fizičko obezbjeđenje 24 sata. On je idealan za osobe kamperskog duha i ljubitelje prirode. Autokamp raspolaže sa kapacitetom od 200 mjesta, sa priključcima za struju i sanitarnim čvorom sa toplom vodom (18 toaleta), te besplatnom WI-FI internet konekcijom - kaže Elmir Miro Hadžialić, vlasnik Eko-sela „Boračko jezero“. 

Jedan od posljednjih poznatih posjetilaca Boračkom jezeru je bio i naš popularni pjevač Neno Murić, koji je poznat kao veliki zaljubljenik u prirodu. Zajedno sa svojim prijateljima redovno obilazi bh. planine, a Boračko jezero osvojilo je njegove simpatije.

- Dugo sam slušao od prijatelja i poznanika o ljepotama Boračkog jezera. Ovo je stvarno nešto  prelijepo. Čovjek satima može šetati i uživati u miru, tišini i prirodnim ljepotama oko Boračkog jezera. Kada želi da se odmori i osvježi, tu je eko selo sa brojnim sadržajima. Imaju i odličnu domaću kuhinju sa brojnim specijalitetima. Sigurno da ću u narednom periodu dva puta mjesečno dolaziti na Boračko jezero – kaže Neno Murić.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.