x

Bottasu tron u Turskoj, Verstappen opet ispred Hamiltona

Valtteri Bottas završio je prvi na Velikoj Nagradi Turske voženoj u nedjelju popodne u Istanbulu.

Valtteri Bottas ostvario je prvu pobjedu u sezoni nakon dominantne vožnje s pole positiona, a Max Verstappen i Sergio Perez upotpunili su pobjedničko postolje za Red Bull dok je Lewis Hamilton završio peti.

Zbog kiše koja je pala jutros vozači su utrku startali na intermediate gumama čime je izbrisana prednost koju su imali vozači koji su se u Q3 plasirali na medium gumama.

Bottas je zadržao vodstvo na startu ispred Verstappena i Leclerca, a Alonso se izvrtio nakon manjega kontakta s Gaslyjem u prvom zavoju i pao na 17. mjesto.

Alonso je nekoliko krugova kasnije imao i incident sa Schumacherom i četvrtom zavoju nakon čega je pao na 17. mjesto nakon što se ranije probio do 15. mjesta, a Sainz je u osmom krugu došao do 12. mjesta.

Hamilton je u osmom krugu napokon uspio prestići Tsunodu s vanjske strane trećega zavoja što mu je dalo unutarnju stranu u četvrtom zavoju, a Gasly je dobio pet sekundi kazne zbog incidenta s Alonsom.

Hamilton prestiže Strolla u devetom krugu i dolazi na sedmo mjesto, Sainz je prestigao Ocona za 11. mjesto, a Alonso je dobio pet sekundi kazne zbog incidenta sa Schumacherom.

Norris se nije branio protiv puno bržega Hamiltona koji ga je prošao na kočenju za 12. zavoj u 11. krugu i odvozio najbrži krug dok se Sainz nakon pretjecanja Vettela u 14. krugu probio na 10. mjesto.


Hamilton prestiže Gaslyja u 15. krugu i probija se na peto mjesto, sedam sekundi iza Pereza, a Ricciardo u 22. krugu ulazi u boks po nove intermediate gume na kojima je bio sporiji nego na starim jer je na stazi bilo sve manje vode.

Alonso također ulazi u boks po nove intermediate gume u 32. krugu nakon što je odradio pet sekundi kazne, a Hamilton je napao Pereza u 34. krugu koji se uspješno obranio u 12., 13. i 14. zavoju i vratio poziciju u prvom zavoju.

Uskoro su i drugi vozači uzeli nove setove intermediate guma, ali ne i Leclerc i Hamilton koji su pokušali ostati na stazi unatoč velikoj potrošnji guma.

Bottas je prestigao Leclerca za vodeće mjesto u 48. krugu nakon čega je Leclerc ušao u boks i u tom trenutku samo Hamilton (3.) i Ocon (9.) još nisu bili u boksu.

Hamilton ipak ulazi u boks u 51. krugu i vraća se na peto mjesto, šest sekundi iza Pereza i tri sekunde ispred Gaslyja, a Perez napada Leclerca i prolazi ga na kočenju za 12. zavoj.

Bottas je uvjerljivo slavio i ostvario prvu pobjedu ove sezone uz dodatan bod za najbrži krug, a Verstappen i Perez završili su drugi i treći što je Perezu prvo postolje od VN Francuske i tek treće postolje ove sezone.

Verstappen je ovim drugim mjestom preuzeo vodstvo u poretku vozača sa šest bodova prednosti ispred Hamiltona.


Leclerc je završio četvrti nakon što je vodio uoči svoje promjene guma, a nezadovoljni Hamilton, koji je momčadi rekao ‘rekao sam vam da nismo trebali promijeniti gume’ završio je peti i izgubio vodstvo u poretku vozača.

Gasly je imao dobru utrku iako je dobio pet sekundi kazne za incident s Alonsom te je uspio završiti šesti, a Norris je imao prilično mirnu utrku na sedmom mjestu za McLaren.

Sainz se sjajno probio s 19. startnoga mjesta i završio osmi za Ferrari ispred Strolla u Aston Martinu i Ocona u Alpineu koji jedini nije bio u boksu budući da u kišnoj utrci nije obavezna promjena guma.

Vozači Alfa Romea Giovinazzi i Raikkonen završili su 11. i 12. ispred Ricciarda u McLarenu koji se nije uspio probiti s 20. startnoga mjesta, a Tsunoda i Russell bili su 14. i 15.

Alonso je bio tek 16. nakon incidenta s Gaslyjem i Schumacherom, Latifi je završio 17., a Vettel tek 18. nakon neuspješnoga pokušaja prelaska na gume za suho (medium).

Schumacher i Mazepin završili su na posljednja dva mjesta u utrci koju su završili svi vozači, drugi puta ove sezone nakon Francuske.

Iduća utrka vozi se za dva tjedna u Austinu.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.