x

Ukusna i zdrava grickalica

Brojne zdravstvene prednosti oraha

Orašasti plodovi su izuzetno dobri za zdravlje, te se često naglašavaju njihove prednosti za ljudsko tijelo. Orasi nisu izuzetak, te je ovaj plod bogat zdravim vitaminima, mastima i mineralima. Evo kako orasi koriste vama i vašem zdravlju:

Bogati su antioksidantima

Orasi imaju veću antioksidativnu aktivnost od bilo kojeg drugog orašastog ploda. Ovo dolazi zbog vitamina E, melatonina i biljnih spojeva koji se nazivaju polifenoli, a posebno su visoki u orasima. Ishrana bogata orasima može pomoći u sprječavanju oksidativnog oštećenja "lošeg" LDL holesterola nakon jedenja.

Odličan izvor omega-3 masti

Orasi sadrže puno više omega-3 masti od ostalih orašastih plodova, te pružaju čak 2,5 grama po porciji. Omega-3 mast iz biljaka, uključujući orahe, se naziva alfa-linolenskom kiselinom. To je esencijalna masnoća, što znači da je trebate dobiti iz ishrane. Omega-3 masti su korisne za ljudski organizam jer pomažu u zaštiti od različitih srčanih oboljenja.

Mogu smanjiti upalu

Upala je uzrok mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest i rak, a mogu biti uzrokovane i oksidativnim stresom. Polifenoli u orasima mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale. Elagitanini - podgrupa polifenola, se pretvaraju u urolite za koje je potvrđeno da štite tijelo od upale. ALA omega-3 masti, magnezijum i aminokiselina arginin u orasima mogu također smanjiti upalu.

Korisni za zdravlje crijeva

Studije sugerišu da ako su vaša crijeva bogata zdravstvenim bakterijama i drugim mikrobima (vaša crijevna mikrobiota), vjerojatnije ćete imati zdrava crijeva i dobro opće zdravlje. Nezdravi sastav vaše mikrobiote može doprinijeti upalama i bolestima u crijevima i drugdje u tijelu, povećavajući rizik od pretilosti, srčanih bolesti i raka. Ono što jedete može značajno utjecati na sastav vaše mikrobiote. Jedenje oraha može biti jedan od načina da podržite zdravlje mikrobiote i crijeva.

Mogu smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka

Istraživanja sugerišu da jedenje oraha može smanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma, uključujući karcinom dojke, prostate i debelog crijeva. Naime, zbog svog sadržaja polifenola elagitanina, određeni crijevni mikrobiomi mogu se pretvoriti u spojeve koji se zovu urolitima. Uroliti mogu imati protuupalna svojstva u crijevima, što može biti jedan od načina na koji vam jedenje oraha pomaže u zaštiti od raka debelog crijeva. Protuupalno djelovanje urolita moglo bi također pomoći u zaštiti od drugih vrsta karcinoma.

Pomažu vam da kontrolišete težinu

Orasi su poprilično kalorijski gusti, te vam mogu pomoći u kontroli apetita. U jednom istraživanju, konzumiranje 48 grama oraha jednom dnevno tokom pet dana, je smanjilo apetit i glad. Uz to, nakon pet dana konzumiranja smoothieja od oraha, istraživanja su pokazala da su sudionici povećali aktivaciju u dijelu mozga koji im je pomogao da se odupru primamljivim namirnicama, poput kolača i pomfrita.

Mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska

Visok krvni pritisak glavni je faktor rizika za bolesti srca i moždani udar. Neke studije sugerišu da jedenje oraha može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Podržavaju zdravo starenje

Kako starimo, neophodno je da održavamo dobro fizičko funkcionisanje kako bismo se mogli kretati. Ishrana vam može pomoći u tome, a orasi su među namirnicama koje vam mogu biti korisne. Iako su visoko kalorični, orasi su puni vitamina, minerala, vlakana, masti i biljnih jedinjenja koja vam pomažu da dobro funckionišete fizički kako starite.

Podržavaju dobro funkcionisanje mozga

Možda je slučajnost to što ljuska oraha izgleda poput malog mozga, ali istraživanja pokazuju da orasi zapravo mogu biti izuzetno korisni za vaš um. Hranjivi sastojci u orasima, uključujući polinezasićene masti, polifenole i vitamin E, vam mogu pomoći u smanjenju oksidativnog oštećenja i upale u vašem mozgu.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.