Domaće oblatne
Brzi kolač kojem je teško odoljeti
Oblatne imaju jedinstven okus i veoma su praktičan kolač koji se može jesti rukom, nositi na izlet, a za serviranje nisu potrebni tanjirići.
Sastojci:
4 lista oblatni
250 g maslaca
200 g šećera
12 kašika vode
250 g mljevenih oraha
250 g mljevenog integralnog keksa
100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
U lonac stavite maslac, šećer i vodu te miješajte na laganoj vatri dok se svi sastojci ne sjedine. Potom u smjesu dodajte orahe, keks i čokoladu, ponovno sve miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
Pustite da se kratko ohladi, podijelite kremu na tri jednaka dijela i mažite na gornju stranu oblatne i s istim nastavite dok ne potrošite kremu i oblatne. Na kraju oblatne omotajte u masni papir, te na njih stavite lim kako bi se što bolje stisnule.
Ostavite na hladnom, a po želji nakon što se kolač stisne zadnju oblatnu možete premazati čokoladnom glazurom.
Savjet: Želite li pojačati okus kreme, nakon što ste je skuhali dodajte malo soka svježe narandže ili nekoliko kapi ruma.
(Avaz)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.