x

Bugatti se odriče W16 motora

​Bugattijeva perjanica je još od 2005. godine njegov motor - 8,0 litarski W16 s četiri turba.

Međutim, prema izvještaju Autocara, 2027. će označiti kraj tog specifičnog motora, jer Bugatti prelazi na hibridni pogon s manjim motorom.

Detalji o manjem motoru i hibridnom pogonskom sklopu su još uvijek stroga tajna, ali dizajneri Bugattija su raspravljali o razlikama u dizajnu novog automobila oko toga.


"Nudi mogućnosti", rekao je za Autocar direktor dizajna Bugattija Achim Anscheidt. "Postoje prilike za sportskiji oblik".

Taj sportskiji oblik koji je Anscheidt pomenuo je vjerovatno postignut smanjenjem samog otiska motora.


8,0 litarski W16 motor je jednostavno ogroman i pravo je čudo dizajna i inženjeringa da uopšte staje u trenutni Chiron. Iako bi novi motor tehnički još uvijek mogao da bude W16, njegova zapremina će biti smanjena. A budući da samom motoru neće biti potrebno toliko snage, zbog električnih motora koji pomažu, neće morati da bude ni toliko robustan kao trenutni W16, navodi Jutarnji.hr.

Dok Bugatti nije želio da otkrije detalje o novom motoru, zamjenik direktora dizajna Frank Heyl je nevjerovatno entuzijastičan u pogledu budućeg hibrida. "Biće nevjerovatan, proporcionalan, tehnološki inovativan. Ljude će potpuno šokirati i pravi je užitak raditi na njemu", rekao je za Autocar.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.