x

Interesantan naziv i odličan ukus

Bunar kiflice

Tijesto se može zamijesiti uveče i ostaviti da u toku noći naraste, pa sutradan pripremati kiflice.

Sastojci:

½ kg brašna

prstohvat soli

150 ml gustog jogurta

1 vrhom puna kašika masti

1 jaje

30 g kvasca

1 vrhom puna kašika šećera

125 ml mlijeka

džem po želji

šećer u prahu

Priprema:

1. Kvasac pomiješati sa šećerom i dodati toplo mlijeko, promiješati i ostaviti da zapjeni.

2. U posudi za miješenje umutiti mast sa jajetom, dodati jogurt i kvasac pa sve izmiješati.

3. Dodati brašno i malo soli pa zamijesiti tijesto pogodno za rad.

4. Jufku uviti u čistu, pamučnu krpu i dobro zavezati.

5. Lonac (3-4 l) do pola napuniti vodom pa u vodu spustiti tijesto.

6. Kada se tijesto podigne na površinu spremno je za dalji rad.

7. Tijesto preručiti na brašnom posutu površinu i rastanjiti na debljinu oko 0,5 cm.

8. Isjeći testo kao za kiflice. Širinu kiflica odrediti prema ukusu.

9. Isječeno tijesto filovati na širem dijelu, urolati tj. uviti kiflice i redati na pleh obložen papirom za pečenje.

10. Peći u ugrijanoj rerni na 200ºC oko 20 minuta.

11. Pečene kiflice izvaditi iz rerne i bogato uvaljati u šećer u prahu.


Izvor: Ljepotaizdravlje.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.