x

BUNDEVA: Jesenja doza imuniteta i vitkosti

Nekad davno bundeva je bila bitan izvor hrane Indijancima. Pomagala im je da izdrže dugu i hladnu zimu.

Smatra se da ju je u Evropu donio Kolumbo, gdje je prvobitno služila kao hrana za stoku. Danas se bundeva nalazi u mnogim vrhunskim jelima jer je ukusna, lako probavljiva i nutritivno bogata namirnica.

Sastav i ljekovitost bundeve

Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena, a on je snažan antioksidans koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora.

Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalijum, fosfor, kalcijum i željezo.

Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva.

Kako prirodni diuretik, preporučuje se osobama s artritisom i gihtom.

Ona štiti i zdravlje očiju jer je bogata karotenoidima. Zasitna je i siromašna kalorijama te je zbog toga idealna namirnica za mršavljenje.

Također, efikasno smanjuje i holesterol u krvi, a oblog od svježe naribane bundeve primjenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena.

Jedna kašika njenog soka dnevno zaštitiće vas od bolesti mokraćnog mjehura, bubrega i prostate. Kao maska za lice, prikladna je za problematičnu kožu. Ne samo da njeguje i hrani kožu, nego je i štiti od raka - pokazuju najnovija istraživanja.

Bundevu možete jesti sirovu, kuvanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, supe, kolače i sokove, a uz nju pristaju začini poput peršuna, majčine dušice, kadulje, lovora, muškatnog oraščića, đumbira i cimeta.

Bundevine sjemenke

Bundeva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda, nego i zbog sjemenki. Njene sjemenke bogate su kvalitetnim proteinima i mastima. Obiluju i aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, bakrom, manganom, kalijumom, željezom, cinkom i selenom. Imaju visok udio kalorija, čak 559 na 100 grama. Zato ih je preporučljivo kupiti neočišćene, tako da se zabavljate čišćenjem i pritom ne pojedete previše.

Zbog prehrambenih vlakana preporučuju se u prehrani svih grupa ljudi, bez obzira na pol i dob, da bi se održavala i osiguravala pravilna peristaltika crijeva i sprovodila djelotvorna detoksikacija organizma.

Djeluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to snižavaju holesterol i poboljšavaju pamćenje. Možete ih jesti sirove, koristiti u pripremi namaza ili dodavati u hljeb, variva, kolačiće i složence. Sjemenke dokazano pomažu kod povećane prostate i olakšavaju mokrenje. U Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj i Ukrajini stope bolesti prostate su niske jer tamo su ove sjemenke dio svakodnevne prehrane.

Bučino ulje

Od sjemenki bundeve se pravi bučino ulje - jedno od najhranjivijih vrsta ulja. Ono je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i sterola. Ulje sjemenki bundeve djeluje kao diuretik, poboljšava kvalitet kože, jača imunitet, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone. Poznato je i po blagotvornom djelovanju na prostatu.

Ulje sjemenki bundeve obično se koristi u pripremi salata, ali može se dodavati u supe i šejkove. I sjemenke i ulje poznato su sredstvo narodne medicine za tjeranje glista i drugih crijevnih parazita.

10 razloga zašto jesti bundevu:

*Bogate su antioksidansima, što znači da djeluju protivupalno. Zbog toga su odlične za zdravlje vaših zglobova, organa, kod povreda mekog tkiva, a i pomažu u nošenju sa stresom.

*Zbog velikih količina vitamina A koji sadrže čuvaju oči od degenerativnih promjena i katarakta.

*Visok nivo vitamina C jača imunitet i podstiče proizvodnju kolagena, zbog čega je odlična za kožu i čini je blistavom i elastičnijom.

*Dobar su izvor vlakana pa efikasno čiste tijelo od toksina i pomažu mu da funkcioniše kako treba.

*Sadrže dovoljno karotena koji im daje narandžastu boju, a ljudima pomaže da ne ostare prerano i sprečava kardiovaskularne bolesti.

*Sjemenke bundeve bogate su proteinima i masnim kiselinama koje pomažu u regulisanju holesterola, čuvaju od artritisa, poboljšavaju moždane funkcije i omogućavaju zdrav izgled kože.

*Meso bundeve i sjemenke bogate su magnezijumom, koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba.

*Bogata je kalijumom i cinkom koji su ključni u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska. Cink je odličan i za plodnost, lijepu kožu, te imunitet.

*Sadrži L triptofan, hemikaliju koja daje dobar osjećaj.

*Ulje iz sjemenki bundeve odlično je kod liječenja upala prostate, a preventivno čuva od razvoja kancerogenih promjena na prostati.

VRSTE BUNDEVE

1. Turkinja ili stambolka

Jestiva je i popularna u našim krajevima. Može imati zelenu, crvenu ili žutu koru, koja se zbog svoje čvrstoće često koristi u dekorativne svrhe (izdubljena turkinja može poslužiti kao vrlo dekorativna posuda za serviranje supe). Zahvaljujući čvrstom mesu pogodna je za pečenje. Može težiti do pet kilograma. Od mesa ove bundeve kuvaju se variva te krem-supe.

2. Hokaido bundeva

Stiže iz dalekog Japana i ima intenzivno narandžastu ili čak crvenu koru. Njeno aromatično meso ukusom podsjeća na kesten i jako je cijenjena u kulinarskim krugovima. Uglavnom je veličine dlana, a može težiti od jednog do pet kilograma. Od hokaido bundeve pripremaju se mnoga makrobiotička jela. Dobar ukus ima čak i kora, koja se narezana na manje komade može dodati i kuvati u supi.

3. Muškatna bundeva

Kruškolikog je oblika i može dugo stajati - što duže stoji postaje slađa i mekša. Meso je narandžaste boje, glatke teksture, nevjerovatnog slatkastog ukusa. Najčešće se koristi za kolače, pekmeze, supe, variva, a odlična je sama kao predjelo. Može težiti do dva kilograma. Dug rok trajanja osigurava joj jestivost i nakon dvije godine.

4. Obična bundeva

Teži između šest i 12 kilograma. Ima narandžasto-crvenu koru te ukusno meso koje se koristi za različita jela, variva, supe i kolače. Svoju popularnost je stekla kao dekoracija za Noć vještica.

5. Uljna bundeva

Ona dolazi iz porodice Cucurbitaceae, a u našim krajevima najčešće se koristi za jelo. Uzgaja se u vrtovima i poljima. Trbušastog je oblika i zelenkaste boje kore. Košpice iz ove bundeve su izuzetno vrijedne zbog hranjivih sastojaka i korištenja u pripremanju bućinog ulja. Ukusne i zdrave sušene košpice mogu se grickati ili dodavati različitim salatama. Meso uljnih bundeva koristi se za pripremu savijača i pita.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.