x

Butan, država "naduvanih" svinja i srećnih ljudi

Mjerenje sreće umjesto novca, izuzetna briga za prirodu, u najmanju ruku čudno korištenje marihuane i neobični crteži na kućama, samo su neke od stvari koje u Butanu odmah primijetite…

Po svemu, Butan je jedinstvena zajednica u svijetu. Mala budistička monarhija smještena na Himalajima, okružena Kinom i Indijom, prostire se na teritoriji od 47.000 kilometara kvadratnih i ima oko 750.000 stanovnika. I najsrećnija je zemlja na svijetu.

Butan je, između ostalog, jedinstven po tome što životni standard nastoji unaprijediti tako što u obzir uzima ljudsku sreću, uz poštovanje načela budizma.

Ova zemlja na Himalajima nikada nije osvojena niti kolonizovana i uspjela je da se drži za svoju kulturu u periodu transformacije iz apsolutne monarhije u demokratiju. Upravo je kralj Butana 1970. rekao da je rast "nacionalne sreće" važniji od rasta BDP-a.

Nakon toga, turizmu su pristupili tako da se promovišu kao "ekskluzivna destinacija" koja nudi skupe usluge za mali broj turista. To znači da Butan možete posjetiti samo putem licenciranih agencija, a turistički aranžmani, u zavisnosti od toga šta podrazumijevaju, koštaju između 200 i 250 dolara dnevno. Naime, dio novca koji u kasu pristiže od turizma, Vlada Butana ulaže u zdravstvenu njegu, besplatno školstvo i izgradnju infrastrukture.

Koliko je rast nacionalne sreće važan za ovu zemlju, pokazuje i podatak da je "PRAVO NA SREĆU" upisano u član 9. njihovog Ustava, a tokom svakog popisa stanovništva, jedno od postavljenih pitanja je: "Jeste li srećni?"

Podaci iz popisa 2015. godine govore da je 35 odsto stanovništva "izrazito srećno", njih 47,9 odsto se osjeća "umjereno srećnim", a samo 8,8 odsto njihovih sunarodnika ne dijeli iste emocije. Pored ovog, jedinstvena su zemlja u svijetu i po tome što jedini imaju Ministarstvo sreće.

Riječ "Butan" vjerovatno na sanskrtu znači "planinski region", ali postoji mogućnost i da znači "kraj Tibeta", što više ima smisla. Zvanično ime, ono koje oni sami koriste, nije Butan, već Druk Jul, što znači "zemlja zmaja".

Njeno visočanstvo Džetsun Pema Vangčuk najmlađa je kraljica na svijetu. Tron Butana zauzela je kad joj je bila samo 21 godina. Kraljica Pema je u februaru 2016. godine rodila sina - princa Džigmea. Te je te godine u zemlji posađeno 108.000 stabala kako bi se obilježilo rođenje novog princa.

Pored toga što je najsrećnija zemlja na svijetu, Butan je i najzelenija zemlja na svijetu, a sve zahvaljujući svom kralju Džigmeu Singieu Vangčuču, koji je osmislio NIS ili nacionalni indeks sreće, koji se temelji na četiri vrijednosti: održivi razvoj, očuvanje životne sredine, zaštita kulturnih vrijednosti i dobro upravljanje.

Tako je Butan ostao jedina zemlja na svijetu koja apsorbuje više ugljen-dioksida nego što ga proizvodi. Ovakav rezultat je i pozitivna posljedica jedne ustavne obligacije koja podrazumijeva da 60 odsto teritorije u svakom trenutku mora da bude prekriveno šumama. Danas je 72 odsto teritorije kraljevine Butana prekriveno šumom. Drveće se u budizmu smatra božanskim simbolom dugovječnosti, zdravlja, ljepote i saosjećanja, te su još 1999. godine zabranili korištenje plastičnih kesa, a umjesto njih se koriste pamučne biorazgradive kese. Osim ekologije, polaže se puno i na životinjski svijet, pa tako ubijanje zaštićenih životinjskih vrsta podliježe doživotnoj zatvorskoj kazni.

Glavni grad kraljevine je Timpu, a specifičan je po tome što je jedan od dva grada u svijetu koji nema nijedan semafor (sjevernokorejski Pjongjang je drugi grad bez semafora u svijetu).

I tu nije kraj. U prosjeku stanovnici Butana imaju tek 27,2 godine. Nevjerovatno zvuči, ali gotovo 50 odsto stanovnika mlađe je od 17 godina. Takođe, u zemlji raste više marihuane nego obične trave, ali većina stanovnika je ne konzumira. Naprotiv, njom se uglavnom hrane svinje.

Kada je riječ o zabranama, aerodrom "Paro" jedini je međunarodni aerodrom u državi i okružen je vrhovima Himalaja, te je jedan od najtežih za slijetanje, a trenutno samo osam pilota na cijelom svijetu ima dozvolu za slijetanje ovdje.

Jedina su zemlja na svijetu koja je u potpunosti zabranila uzgoj, prodaju i konzumaciju duvana. Ko god bude uhvaćen kako prodaje duvan, može završiti u zatvoru do pet godina.

Kralj zemlje na glavi nosi krunu koja na sebi ima gavrana. On je nacionala ptica Butana, a strašan je zločin ubiti gavrana.

A ova jedinstvena zemlja bori se i protiv zlih duhova tako što crtaju muške polne organe na zidove kuća.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.