x

Carlsberg grupacija proslavila 170 godina uspješnog rada!

U svakom pivu na svijetu, bez obzira na brend, ima djelić Carlsberga, poruka je koju su prisutni imali priliku čuti na proslavi 170 godina postojanja i uspješnog rada Carlsberg grupacije, održanoj u petak u Sarajevu. 

Naime, daleke 1883.  g. u Carlsberg laboratoriji razvijena je tehnika razdvajanja čistog kvasca, a osnivač Carlsberga, J.K. Jakobsen, ovo otkriće nesebično je podijelio sa ostalim pivarima, što je osiguralo napredak ukupne industrije. Bez ovog purificiranog kvasaca ne bi se proizvodila postojana i vrlo kvalitetna lager piva koja čine 90% današnjeg tržišta. A upravo „dijeljenje“ svega dobrog u životu, bilo da je riječ o značajnim naučnim otkrićima ili pak običnim životnim trenucima, koji će biti posebni samo ako se podijele sa drugima, suština je filozofije Carlsberg grupacije.

 

Sa više od 42. 000 zaposlenih, ova grupa predstavlja jednu od četiri najveće internacionalne pivare na svijetu. Posluje na svih pet kontinenata, sa jakim lokalnim prisustvom na 40 tržišta Evrope i Azije.  Carlsberg BH, koji danas upošljava 60 radnika, kao dio Carlsberg grupacije, osnovan je 2007. godine. “Na našem tržištu nudimo bogat portfolio brendova kreiran da zadovolji različite ukuse i potrebe potrošača svih generacija: Carlsberg, Pan, Tuborg, Lav, Holsten, Somersby, a prisutni smo i sa jedinstvenim portfoliom takozvanih specijalnih piva „House of Beer“, kojeg čine brendovi Guinness, Grimbergen i Budweiser”, izjavio je Amir Tobudić, direktor Carlsberg BH, i istakao kako se proteklu deceniju u BiH ova kompanija nametnula kao lider u marketinškim aktivnostima i komunikaciji sa potrošačima.

 

Kao pokrovitelji brojnih sportskih i kulturnih manifestacija te inicijator društveno odgovornih projekata Carlsberg BH gradi respektabilnu reputaciju privrednog subjekta koji ulaže u razvoj lokalne zajednice.

 

Svake godine u Tuzli organizuju najveći bh. turnir u uličnoj košarci „Pan 3 na 3“, ponosni su sponzori OKK Slobode, a nedavno su pokrenuli  kampanju „Za više košarke“, koja za cilj ima obnovu košarkaških terena u Tuzli.  Carlsberg BH pomaže rad jednog od najpoznatijih rukometnih klubova u BiH, RKK Sloga, a Carlsberg Snooker Liga BiH je najveća Snooker liga u jugoistočnoj Evropi. Sponzori su Sarajevskog polumaratona te noćnog polumaratna u Tuzli. Podržavaju i internacionalni muzički festival - Jazz Fest Sarajevo, a ovoga ljeta u okviru Tuborg Open kampanje potakli su kreativno stvaralaštvo poznatih muzičara regiona, koji su na jedinstvenom Tuborg Beatu lansirali nove singlove.

 

“Istim putem nastavili smo i u ovoj godini, te pored ostvarenja poslovnih ciljeva, i dalje smo orijentirani na podršku razvoju sporta i umjetosti”, dodao je Tobudić.

 

A podrška nauci, umjetnosti, kulturi i sportu također je dio dugogodišnje tradicije Carlsberg grupacije, kojom, još od 1876. godine, upravlja Carlsberg fondacija, jedna od najstarijih komercijalnih fondacija u svijetu. Zadatak fondacije je da vodi računa da pivara radi s fokusom na inovacije i proizvodnju kvalitetnih proizvoda, istovremeno pružajući podršku naučnim istraživanjima kroz dodjelu stipendija i grantova za društveno korisne projekte.

 

U skladu sa djelovanjem Carlsberg fondacije, na proslavi najavljen je i novi projekat podrške razvoju umjetnosti u BiH. “Od 1. januara pokrećemo društveno-odgovornu kampanju “Probably the best”, u kojoj će sa svojim radovima  projektima moći aplicirati umjetnici različitih profila, a najbolje ćemo novčano nagraditi”, pojasnio je Tobudić.

 

Na obilježavanju ovog značajnog jubileja Carlsberg grupacije prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i prvi sekretar Ambasade Velike Britanije u BiH, Julian Miller, te počasni konzul Kraljevine Danske u BiH, Mirza Durmišević.

 

Istoriju Carlsberg grupacije u neobičnom performansu predstavio je glumac Hazim Mujčinović, koji je u ulozi njenog osnivača J.K. Jakobsena, uspješno prenio i dio Carlsberg filozofije „Probably“ . 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.