x

Changan UNI-T: Vrhunski dizajn, moderna tehnika, dosta prostora, umjerena cijena

Glatke linije karoserije, oštri optički uglovi, agresivni gril hladnjaka, ručice zadnjih vrata skrivene u C-stubu… Ovaj automobil izgleda futuristički i impresivno. Prva asocijacija je da je riječ o nekom modelu Tesle ili novom terencu Nissana ili Toyote.

Ne, to je Changan UNI-T, prelijepi kineski SUV koji impresionira iz svakog ugla, u svakoj boji karoserije. Changan proizvodi automobile 30-ak godina, ima devet razvojnih centara u šest zemalja, prodaje svoje proizvode u više od 40 zemalja, partner je Forda u Kini…

Upravo je UNI-T trebao poslužiti za početak nastupa Changana u Europi, već je bio pripremljen štand za martovsku promociju na sajmu automobila u Ženevi, ali je Covid-19 sve pokvario. Šteta, ali to Kineze nije spriječilo da počnu proizvodnju za matično tržište.

Dimenzijama – dužina 4515 mm, širina 1870 mm, visina 1565 mm – Changanov novitet spada u srednje velike crossover poput Nissan Qashqaija, Renault Kadjara, Toyote RAV4, VW Tiguana, Škode Karoq…

Ispod haube se nalazi 1,5 litarski turbobenzinac snage 180 "konja", najvišeg obrtnog momenta 300 Nm, koji je spregnut s 7-stepenim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom. Pogon je na prednje točkove, a navodno bi UNI-T trebao dobiti i 2,0 litarski atmosferski benzinac.

I unutrašnjost je osebujna. Asimetrična konzola privlači pažnju skladnim rasporedom elemenata, armaturna ploča je "začinjena" 10-inčnim displejom multimedijskog sistema, ručica mjenjača izgleda futuristički.

Ugrađen je čitav niz naprednih vozačkih asistenata: Automatski sistem parkiranja, adaptivni tempomat, upozorenje vozača na umor, asistent držanja trake, pomoć pri vožnji uzbrdo, sistem za analizu kvaliteta zraka u kabini, automatski farovi s adaptivnim snopom osvjetljenja…

Lijep izgled i moderna tehnika nemaju previsoku cijenu u slučaju kineskih proizvođača. Changan UNI-T u baznoj verziji košta oko 116.000 yuana, odnosno nešto više od 28 hiljada maraka.


(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.