x

Cheesecake u čaši, lagani ljetni desert

Cheesecake je kolač koji se u skoro svim varijantama sastoji iz tri dijela: donji sloj je najčešće od keksa ili biskvita, centralni sloj je taj koji ga i čini čuvenim, jer je od sira, a na kraju dolazi voće ili neki drugi preliv.

Istorija cheesecakea datira još iz doba stare Grčke, gdje je bio jedan od omiljenih poslastica, a prvi put ga spominje grčki doktor Egemiusa u svojoj knjizi o umijeću pravljenja ovog slatkiša. Kasnije su recept prihvatili i Rimljani, a tokom vijekova se širio cijelim svijetom i samim tim dobijao različite oblike i ukuse.

Cheesecake kakav danas poznajemo najsličniji je onom koji je napravljen prvi put u Sjedinjenim Američkim Državama još krajem 19. vijeka. U svakom slučaju, bilo da ga pravite sa malinama, jagodama ili nekim drugim voćem, sa sirom ili slatkom pavlakom, ovaj kolač nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a nosi epitet kolača nad kolačima.


Poslastica u čaši

Osvježavajući, ukusan i lagane teksture, ovaj desert vole ljudi širom svijeta. A tokom ljetnih dana, umjesto klasičnog cheesecakea možete napraviti cheesecakea u čaši uštedjećete vrijeme, a dobiti isti neponovljivi okus omiljene poslastice.

Recept

Sastojci:

Podloga:

50 g keksa

25 g margarina sobne temperature

Krema:

100 g grčkog jogurta

50 g svježeg krem sira

75 g slatke pavlake

1 kašika šećera u prahu

Preliv:

250 g šumskog voća

1 kašika šećera

1 kašika limunovog soka


Priprema:

Keks sameljite i pomiješajte sa margarinom sobne temperature. Smjesu rasporedite u čaše, zbijte pomoću oblog dijela kašike te ostavite u frižider dok pripremate ostatak deserta.

Slatko vrhnje izmutite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt pomiješajte sa svježim sirom i dodajte u umućenu pavlaku. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine.

Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u frižider na najmanje sat vremena.

U međuvremenu nasjeckate voće nasitno i prebacite u lončić (možete koristiti i zaleđeno) dodajte šećer i limunov sok te kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta uz neprestano miješanje.

Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na kremu. Vratite u frižider do posluživanja.

Savjet: Doza navedenih sastojaka dovoljna je za tri porcije deserta ili manje, zavisno od veličine čaše. Voće u prelivu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje ide kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.