x

Večeras dvije utakmice osmine finala Lige prvaka

Chelsea na najtežem ispitu, Bešiktaš prepušten na milost i nemilost Bavaraca

Večeras se u Londonu i Munchenu igraju dvije utakmice osmine finala Lige prvaka u kojim se sastaju Chelsea i Barcelona, odnosno Bayern i Bešiktaš.

Mnogo veću pažnju svjetske fudbalske javnosti privlači duel na Stamford Bridgeu, koji bi trebao biti mnogo neizvjesniji od onog na Allianz Areni. Barcelona je u dvomeču svakako favorit protiv ove sezone prilično neubjedljivog Chelseaja, ali mnogo će ovisiti od rezultata večerašnjeg susreta.

Barcelona je i večeras u ulozi favorita, ali Chelsea se ne smije otpisati. Katalonci se sigurno i dan danas sjećaju sezone 2011/12. kada je nakon velike drame Chelsea prošao u finale Lige prvaka i kasnije došao do svog prvog i, do sada, jedinog pehara u ovom takmičenju. Tada su Plavci u duelima sa Barcelonom bili možda još veći autsajderi nego što su sada, a na Stamford Bridgeu su slavili sa 1:0 golom legendarnog Drogbe. U revanšu je bilo 2:2, iako je Barca vodila sa 2:0 i imala igrača više od 37. minute zbog isključenja Terryja.

U prošlosti su Chelsea i Barcelona odigrali još jedan klasik Lige prvaka upamćen po Iniestinom golu u 90. minuti i Ovrebu, koji je još uvijek prva asocijacija kada neko spomene skandalozno suđenje. Norveški sudac je te noći masakrirao Chelsea, ali je londonski klub do samog finiša imao prednost 1:0 koja ga je vodila u finale. Međutim, iznenada se ukazao Iniesta koji je eurogolom razbjesnio sve na Stamford Bridgeu i poslao Barcelonu u veliko finale.

U drugom večerašnjem susretu, ruku na srce, sve zavisi od Bayerna. Bešiktaš nije bio miljenik sreće u žrijebu jer je kao prvoplasirani tim izvukao Bavarce, koji su turskom šampionu bili vjerovatno najteži mogući rival u ovoj fazi takmičenja. Neće se Bešiktaš unaprijed predati, ali za prolazak u četvrtfinale će im trebati pravo malo čudo počev od večerašnjeg duela u Munchenu gdje se samo mogu nadati da Lewandowski i kompanija neće imati svoju noć. 

Bešiktašu bi bilo kakav rezultat koji im ostavlja nadu u prolaz dalje bio odličan pred revanš u Istanbulu, gdje bi uz pomoć svojih vatrenih navijača krenuli po čudo. Ipak, valja njima prvo preživjeti večerašnjih 90 minuta u Munchenu...


(SportSport.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.