x

Chevrolet debitovao i s električnim krosoverom Equinoxom

Cjelokupna automobilska javnost se tokom jučerašnjeg dana na američkom tlu divila debiju novog Chevroleta Silverado u električnom izdanju, ali ovaj model nije bio jedini novitet prezentovan od strane najveće divizije General Motorsa.

Vidjeli smo i kompaktni krosover Equinox, koji je također model na struju i za koji se vjeruje da će biti jedan od najjeftinijih novih električnih četvorotočkaša u Americi, onda kada se bude pojavio u prodaji.

Equinox zapravo nije nov model i u proizvodnji je još od 2004. godine. Do sada je prošao kroz tri generacije. Detalj koji privlači najviše pažnje je svakako onaj koji se tiče najavljene cijene od samo 30 hiljada dolara, a radi poređenja da kažemo da je Ford Mustang Mach E za 14 hiljada "zelembaća" skuplji, dok je za Teslu Model Y potrebno više izdvojiti čak 29 hiljada najmanjih zelenih novčanica. Zvuči pomalo previše dobro da bi bila istina, ali za sada ćemo vjerovati Chevroletu na riječ.

Osim podatka koliko će olakšati novčanik svojim mušterijama, američki proizvođač vozila nije ulazio previše u detalje. Najavljeno nam je da će biti dostupan sa dva paketa opreme, i to s nazivom LT i RS. Nudit će se u slobodnoj i flotnoj prodaji.


Mediji uglavnom nisu krili iznenađenje koliko ovaj Equinox dobro izgleda, posebno ako se uporedi sa sadašnjom generacijom koja je još uvijek pratila mnoge Opelove linije. Lako se prepoznaje da je u pitanju model Chevroleta, a to zahvaljujući obliku maske hladnjaka i dugačkim farovima širom cijelog vozila. Takvo osvjetljenje je već viđeno na spomenutom Silveradu, i izgleda da postaje zaštitni znak Chevroleta. Ipak, još uvijek nismo sigurni da li će biti rezervisani samo za električne modele ili ćemo stil sretati i kod onih pokretanih motorom s unutrašnjim sagorijevanjem goriva.

Equinox se na američkom tržištu nudi samo sa 1,5-litarskim turbobenzincem sa 170 konjskih snaga, dok su moćniji 2,0-litarski turbobenzinac i 1,6-litarski turbodizel nedavno eliminisani iz ponude zbog male potražnje.


Pažnja je zatim prebačena i na autonomiju. Sa najavljenom niskom cijenom, šanse su velike da će zapremina baterija biti jako mala i bit ćemo iznenađeni ukoliko Equinox EV bude u stanju da prevali više od 450 kilometara s jednim punjenjem pakovanja.

Bilo kako bilo, ovaj električni krosover se očekuje u izložbeno-prodajnim salonima tek 2023. godine. Chevrolet je također najavio i isto izdanje za nešto veći krosover Blazer. Taj model će se pojaviti u prodaji godinu dana kasnije, a trebalo bi da košta oko deset hiljada "zelembaća" više.

Za jedan brend za koji se čini da nikako ne može da zasjedne na zelenu granu, General Motors je veoma ozbiljno shvatio električne automobile i njegova budućnost definitivno zvuči blistavo, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.