x

Velika Britanija

Cijeli svijet na nogama: Vjenčali se princ Heri i Megan Markl

Princ Harry i Meghan Markle izrekli su pred oltarom kapele svetog Jurja u Londonu sudbonosno "da" ozvaničivši dugoočekivani kraljevski brak.

13:37 Princ Heri i Megan Markl su se jedno drugom zavjetovali na vječnu ljubav. Nakon razmjene prstenja, svećenik ih je proglasio mužem i ženom!

13:00 Megan Markl, vojvotkinja od Suseksa i buduća supruga princa Herija, stigla je u crkvu. Megan nosi bijelu haljinu, dugačkih rukava i ogromnog šlepa. Princ Čarls dopratio je do oltara gdje je dočekao princ Heri. Ceremonija vjenčanja je započela!


12:57 Kamila Paker-Bouls (Camila Parker-Bowles) i Princ Čarls (Charles) su stigli u crkvu. Nakon njih su u kapelicu ušli kraljica Elizabeta II i princ Filip.

12:53 Princ Heri uz svog brata princa Vilijama u crkvi pored oltara čeka svoju mladenku.


12:40 Princ Heri u pratnji princa Vilijama prilazi crkvi. I Heri i Vilijam nose svečane vojne odore, a okupljeni im skandiraju. Kako piše Sky News, kraljica Elizabeta je Heriju dala dopuštenje da se vjenča u vojnoj uniformi. Obje uniforme su skrojene i izrađene kod krojača Dege & Skinner.

12:30 U Rolls Royceu koji dolazi prema crkvi mogle su se vidjeti Megan Markl i njena majka Doria Ragland. Markl nosi veo i tijaru te ima podignutu kosu, međutim, sama haljina se nije mogla vidjeti.


12:00 Objavljeno je da će vjenčani prsten Megan Markl biti od zlata, dok će princ Heri nositi prsten od platine. Markl će nositi prsten "izrađen od velškog zlata, koje je poklonila kraljica", navodi se u saopćenju. "Prsten princa Herija bit će od platine i bit će izrezbaren", dodaje se. Muški članovi kraljevske porodice obično ne nose vjenčane prstene.

11:30 Na vjenčanje Herija i Megan stigli su i poznati glumac Džordž Kluni (George Clooney) sa suprugom Amal te prva porodica engleskog nogometa Dejvid i Viktorija (David i Victoria Beckham).


11:15 Na vjenčanje je pozvano više od 2.000 ljudi, među kojima su članovi britanskog plemstva, brojni Herijevi saradnici iz humanitarnih fondacija te mnogi drugi povezani s kraljevskom porodicom. Među zvanicima bit će i 12-godišnja Amelia Tompson (Thompson), koja je povrijeđena tokom napada u Mančesteru.

Britanski princ Heri (Harry) danas će stupiti u brak s američkom glumicom Megan Markl (Meghan Markle). Bit će to spoj mladosti kraljevske porodice i holivudskog glamura koji bi trebao okrijepiti časnu Kuću Vindsorovih.


Inače, kraljica Elizabeta II (Elizabeth) je svom unuku, princu Heriju dodijelila titulu vojvode, što znači da će i njegova buduća supruga postati vojvotkinja.

Služba u crkvi u dvorcu počinje u 13 sati po srednjoevropskom vremenu, u prisustvu kraljice Elizabete i princa Filipa (Philip).

Očekuje se da će vjenčanje milioni ljudi gledati na televiziji, a oko 100.000 poklonika kraljevske porodice doći će u Vindsor. Mnogi od njih već su danima ondje i veliki događaj čekaju spavajući na ulicama.


Herijev kum bit će stariji brat Vilijam (William), a pošto otac Megan Markl neće doći, što zbog skandala s namještenim paparaci fotografijama što zbog operacije srca, mladu će do oltara dopratiti budući svekar princ Čarls (Charls).

Mnoge poznate zvanice već su počele dolaziti. Među gostima uočeni su britanski glumac Idris Elba, britanski pjevač Džejms Blant (James Blunt) te američka televizijska zvijezda Opra Vinfri (Oprah Winfrey).


Hari na svadbu pozvao i bivše djevojke

Na vjenčanje princa Herija i Megan Markl pozvane su brojne zvanice, a među njima ima i mnogo poznatih ličnosti. Ipak, pažnju javnosti privukle su dvije bivše djevojke princa Herija. U haljini veselih boja na vjenčanje je stigla Kresida Bonas. 

Ova manekenka zabavljala se sa princom od 2012. do 2014. godine.

Mađu gostima je i Čelsi Dejvi (Chelsea Davey).

S njom je princ bio u vezi najduže i to između 2004. i 2010. godine.



(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.