x

NAKON ZAHTJEVA OPOZICIJE

CIK odlučio, ponovo će se brojati glasovi za predsjednika RS-a!

Centralna izborna komisija (CIK) je na današnjoj sjednici odlučila da se ponovo broje glasački listići za predsjednika Republike Srpske. Prema dosadašnjim rezultatima Milorad Dodik ima skoro 30.000 glasova više u odnosu na Jelenu Trivić.

Ova odluka je donesena nakon što je opozicija, tj. njihova kandidatkinja Jelena Trivić (PDP) tražila od CIK-a da se glasovi ponovo izbroje. Nije priznala pobjedu kandidata SNSD-a Milorada Dodika.

Nakon što je predat zahtjev za ponovno brojanje, u Banjoj Luci su prošle sedmice održana dva protesta opozicije na kojima se tražilo da nadležni reaguju na navodne neregularnosti. Prema navodima opozcionara, nepravilnosti su se počele dešavati nedugo nakon što su se glasovi počeli brojati. Tvrdi se da su članovi biračkih komisija na pojedinim biračkim mjestima bili pod pritiskom vlasti i da su bili zastrašivani, a sve kako bi se Dodiku osigurala pobjeda. Prema navodima opozicionih stranaka, vlast je slala batinaše da se obračunaju s pojedinim članovima biračkih odbora.


Nakon što su dva protesta održana u Banjoj Luci, najavljivano je da će se protesti održati i u Sarajevu. Opozicija je prozvala i visokog predstavnika Christiana Schmidta zbog toga što je konstatovao da nije bilo značajnijih nepravilnosti u izbornom procesu. Tako da su namjeravali da proteste održe i ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.


Vladajućima u Republici Srpskoj nije bilo prihvatljivo ponovno brojanje glasova, jer su smatrali da je izborni proces bio zakonski regularan. Dodik je i na današnjoj konferenciji za medije izjavio da njegova pobjeda nije sporna.

Podsjećamo, Trivić je proglasila pobjedu nedugo nakon zatvaranja biračkih mjesta za Opće izbore održane 2. oktobra. Međutim, kako je vrijeme odmicalo Dodik je prešao u izborno vodstvo.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.