x

Cirkumcizija spašava od upala i bolova

Za ovaj operativni zahvat potrebno je uraditi osnovne laboratorijske nalaze, bez kojih se obrezivanje ne bi trebalo izvoditi.

Obrezivanje ili sunećenje (circumcisio) je operativni zahvat koji se vrši iz vjerskih, medicinskih i estetskih razloga.

Laboratorijski nalazi

Iz medicinski razloga cirkumcizija se obavlja kod fimoze (nemogućnost prevlačenja kožice preko glavića), ožiljnog prepucija koji je nastao zbog čestih upala (balanoposthitis) i parafimoze (nemogućnost vraćanja prepucijuma u normalni položaj nakon nasilnog prevlačenja istog preko glavića).

Iz estetskih razloga cirkumcizija se radi kod starijih muškaraca koji imaju dužu kožicu (prepucijum) u kojoj se zadržava mokraća, zbog čega često imaju upalu, i zbog kratkog frenuluma (kratak spoj između kožice penisa i glavića) koji izaziva bol i krvarenje.

Danas cirkumciziju najčešće radimo dječacima od 2 mjeseca do godinu dana jer u tom periodu djeca nisu svjesna da im se nešto radi na spolnom organu.

Za ovaj operativni zahvat potrebno je uraditi osnovne laboratorijske nalaze, bez kojih se obrezivanje ne bi trebalo izvoditi. Cirkumciziju bi kod djece trebalo raditi u općoj anesteziji.

Sigurnost djeteta kod operativnog zahvata u lokalnoj anesteziji i socijalni status roditelja opredijelio nas je da djeci do godinu cirkumciziju radimo ovom vrstom anestezije. Kod djece starije od godinu cirkumciziju-obrezivanje treba uraditi u općoj anesteziji zbog preveniranja psihičke traume.


Higijenski tretman

Rutinska cirkumcizija kod novorođenčeta nema medicinsku indikaciju jer se jednostavnim dnevnim higijenskim tretmanom postiže isti rezultat kao kod cirkumcizije, ali bez pratećeg operativnog zahvata i eventualnih postoperativnih komplikacija.


Preveniranje bolesti

Obrezivanjem, a posebno kod patoloških promjena prepucija se preveniraju bolesti kao što su HIV, infekcija humanim papiloma virusom, koji može biti uzrok karcinoma grlića maternice te karcinom penisa i dr. Prilikom obrezivanja mogu se otkriti urođene anomalije penisa i mokraćne cijevi (hipospadija, epispadija, suženje vanjskog otvora mokraćne cijevi, rotiran penis u desnu ili lijevu stranu, savijen penis, nedostatak testisa u mošnjama) koje se na vrijeme mogu operativno zbrinuti.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.