x

Nevjerovatno scene

Cirkus na VN Argentine: Crutchlow slavio u najhaotičnijoj MotoGP utrci svih vremena

Cal Crutchlow je slavio na Velikoj nagradi Argentine, no treći trijumf Britanca u karijeri ostao je u sjeni cirkusa kojeg su napravili čelnici Dorne i Marc Marquez.

Naime, Dorna, kompanija u čijem je vlasništvu MotoGP, je utrku proglasila kišnom, te je čak 21 vozač izašao na start sa kišnim gumama.

No, Jack Miller koji je bio na pole poziciji, je odlučio riskirati i ostaviti gume za suho.


Kada je postalo jasno da kiša neće pasti, vozači koji su bili na kišnim gumama su se pobunili i zatražili su od Dorne da utrka ne počne dok oni ne promijene gume.

Protivno svim pravilima, s obzirom da su timovi i vozači pogriješili s odabirom guma, Dorna im je udovoljila i na taj način "kaznila" Millera.


No, da bi se Australcu nekako odužili, odlučili su da on starta sa prve pozicije, dok su naredna četiri startna reda bila prazna, tako da smo prvi put u historiji imali ovakav raspored vozača na startu jedne utrke:


No, cirkusu tu nije bio kraj, a u glavnoj ulozi bio je vjerovatno najbolji motociklista svijeta Marc Marquez.

Španski vozač je najprije neposredno pred sami start napravio havariju kada mu se motor ugasio, te ga je odlučio protivno svim pravilima upaliti na stazi umjesto da utrku počne iz boksa.


Ubrzo je došao u vodstvo, ali ga je morao prepustiti nakon što je dobio kaznu prolaska kroz boks, te je po na samo začelje.

Potom je sredinom utrke udario Aleixa Espargara i prestigao ga je, te mu je naređeno da mu mora zbog toga vratiti poziciju. Problem je nastao što je Marquez u međuvremenu nakon Espargara prošao još dvojicu vozača, te se odlučio napraviti blesav i pustiti jednom od njih da ga pretekne umjesto Espargara.


A onda je u finišu utrke namjerno udario Valentina Rossija koji je pao sa motora.

Zbog toga je na kraju utrke dobio kaznu od 30 sekundi, te je umjesto petog na kraju zauzeo tek 18. mjesto.


Nakon utrke došao se izvinuti italijanskom motociklisti, ali devetostruki prvak svijeta mu nije želio pružiti ruku.

Inače, Crutchlow je slavio sa 0,251 sekundom prednosti nad Johannom Zarcom, te 2,5 sekunde prednosti nad Alexom Rinsom. Miller, koji je najviše oštećen, je završio tek na četvrtom mjestu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.