x

Čitajte djeci prije odlaska na spavanje

Priče za laku noć imaju pozitvan učinak na razvoj djeteta.

Roditelji koji djeci čitaju prije odlaska na spavanje trebali bi taj običaj zadržati. Naime, psiholozi kažu da obostrana navika čitanja i slušanja zbližava porodicu, a kod djece pojačava koncentraciju. Dokazano je da djeca kojoj roditelji prije spavanja čitaju bajke, basne ili priče kasnije u životu ostvaruju mnogo bolje rezultate nego njihovi vršnjaci kojima roditelji nisu čitali prije spavanja. 


Naviknite ih na knjige

Tako, djeca koju su roditelji od malena navikli na knjige, kao tinejdžeri nemaju problema s učenjem i čitanjem lektire, nego zadatom štivu pristupaju s radoznalošću i razumijevanjem.

Priče za laku noć imaju dugoročni učinak na psihu i kognitivne sposobnosti djeteta. Dokazano je da djevojčice i dječaci koji slobodno vrijeme, umjesto uz televizor, provode uz knjigu, kao odrasli postižu izvrsne socijalne kontakte i poslovne uspjehe.  


Tvrdnje psihologa

Ujedno se mogu pohvaliti i drugim osobinama kao što su zavidan rječnik, mudrost i opće znanje na svim životnim područjima.

Psiholozi smatraju kako bi roditelji trebali istrajati na kupovini knjiga i odvajanju slobodnog vremena kako bi svojim potomcima, putem druženja i čitanja, omogućili sretniji i jednostavniji život.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.