x

Citigo-e iV je prvi Škodin električni automobil

Nakon Volkswagenovog modela e-up! te SEAT-ovog e-Mii, Škoda je predstavila svoj prvi električni model Citigo-e iV.

Električni model je dizajnom dosta sličan konvencionalnom modelu, ali je u njegovom srcu električni motor koji razvija 82 KS i 210 Nm obrtnog momenta. To možda ne zvuči mnogo, ali treba uzeti u obzir činjenicu da je Citigo-e iV mali automobil iz A segmenta koji je dug 3,597 i širok 1.645 mm. Škoda nije navela koliko je težak, ali se vjeruje da je znatnno lakši od 1.000 kg.

Električni motor je adekvatan za gradsku vožnju, omogućava ubrzanje od od 0 do 100 km/h za 12,5 sekundi te od 60 do 100 km/h za 7,6 sekundi prije nego dostigne maksimalnih 130 km/h.

S obzirom na to da se radi o električnom automobilu, domet je jako bitan. Zahvaljujući bateriji od 36,8 kWh ugrađenoj u pod, mali hatchback može s jednim punjenjem preći 265 km. Ako ste u žurbi, do 80 posto kapaciteta se baterija može napuniti za 60 minuta putem CCS kabla povezanog sa 40 kW DC brzim punjačem (7,2 kW - 4 sata i 8 minuta, 2,3 kW - 12 sati i 37 minuta).

Škoda će potpuno električni Citigo prodavati ekskluzivno u praktičnijoj petovratnoj verziji s prednjom maskom u boji karoserije, LED dnevnim svjetlima te maglenkama u standardnoj opremi.

Veličina naplataka varira između 14 i 16 inča ovisno i paketu opreme, a Sunflower žuta, Tornado crvena i Candy bijela boja su ekskluzivne za ovaj model. Serijska proizvodnja modela Citigo-e iV počinje u drugoj polovini godine.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.