x

Citroen najavljuje električne automobile po agresivnoj cijeni

Kako pišu britanski mediji, Citroen priprema više manjih električnih automobila koji će imati "agresivne cene" sa ciljem da potkopaju rivale na sve konkurentnijem tržištu električnih vozila.

Očekuje se da će ti modeli stići u narednih nekoliko godina, sa atraktivnim dizajnom kako bi privukli širu bazu kupaca francuskom brendu, rekao je za Autocar šef dizajna Citroena, Pjer Leklerk.

Oni će vjerovatno dijeliti dizajnerske karakteristike sa konceptom Citroen Oli i manjim dvosjedom Ami, kao i budućim C3 Aircrossom, rekao je Leklerk, dodajući da to neće biti samo manje verzije većih automobila: "Trudimo se da ne pravimo automobile koji imaju efekat ruske Babuške".

Cijena od oko 25.000 funti je vjerovatna s obzirom da je Leklerk potvrdio da će njihove cijene dati brendu "ogromnu prednost" u segmentima u kojima će se nalaziti.

"Zamislili smo ih da na tržište stignu sa zaista agresivnim cijenama", rekao je on.

"Mislim da će to biti ogromna, ogromna prednost u odnosu na druge proizvođače automobila za brend kao što je Citroen. Znate, pošto premium brendovi teže da postanu još više premijum, još uvijek postoje neki ljudi koji nemaju toliko novca da kupe automobil."

Govoreći o samim automobilima, Leklerk je dodao: "Mislim da ćemo uskoro imati sjajne proizvode koji su, po mom mišljenju, zaista šokantni u smislu dizajna. Biće super kul. Mislim, uzbuđeni smo što ćemo te stvari staviti na put; cijene će biti tako agresivne. Možemo samo da budemo ponosni što smo to uradili. Dakle, mislim da ćemo imati veliku ulogu u automobilskoj industriji u narednih nekoliko godina."

Električni automobili će najvjerovatnije biti na CMP platformi koja već stoji u osnovi Stellantisovih automobila, uključujući Corsu i Peugeot e-208. Zato će koristiti istu bateriju od 51 kWh kao e-208. Jedan motor koji će isporučivati oko 130 KS je vjerovatan, s obzirom da se to očekuje od predstojećeg Citroena C3 Aircross.

Govoreći prethodno za Autocar, Citroenov direktor proizvoda i strategije, Loren Hansen, navodi: "Citroen voli da izaziva industrijske norme. Sa Olijem želimo da pronađemo radosnu, modernu mobilnost, pristupačnu i održivu. To je nešto što ćemo nastaviti dugoročno, jer mislimo da je u skladu sa našim DNK", prenosi ""

Izvor: nezavisne.com


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.