x

Novi uspjeh

Civic Type R je najbrži automobil s prednjim pogonom i na stazi Silverstone

U Hondi nastavljaju s misijom obaranja rekorda na poznatim evropskim kružnim stazama u kategoriji produkcijskih automobila s prednjim pogonom, a posljednji uspjeh ostvaren je na britanskoj stazi Silverstone.

Iza upravljača crvenog Civica Type R bio je trostruki BTCC šampion Matt Neal koji je 5,89 kilometara dugu stazu Silverstone prošao za 2 minute i 31,32 sekunde, što je novo najbolje vrijeme kruga u kategoriji produkcijskih automobila s prednjim pogonom.


Matt Neal je nakon svog najbržeg kruga izjavio da mu je ponajviše pomogla izuzetna stabilnost automobila u brzim zavojima, što je rezultat izvanredne aerodinamike i naprednog adaptivnog ovjesa.


S verifikovanim rekordnim vremenima kruga koje je Civic Type R ranije ostvario na stazama Magny-Cours (Francuska) i Spa-Francorchamps (Belgija) u Hondi se nakon posljednjeg uspjeha na poznatoj britanskoj kružnoj stazi pripremaju za preostala dva poduhvata na stazama Estoril (Portugal) i Hungaroring (Mađarska) na kojima će Civic Type R voziti trkači Tiago Monteiro i Jenson Button.


Podsjećanja radi, aktuelni Civic Type R koji pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor (320 KS, 400 Nm, 272 km/h...) i dalje je najbrži produkcijski automobil s prednjim pogonom i na čuvenoj njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife koju je u aprilu 2017. godine prošao u vremenu 7:43.800.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.