x

novi poduhvat

Civic Type R najbrži je i na australijskoj stazi Bathurst

Hondin Civic Type R je, nakon ranije ostvarenih rekordnih vremena na Nürburgringu i pet poznatih kružnih staza u Evropi, najbrži produkcijski automobil s prednjim pogonom i na australijskoj stazi Bathurst.

I kada su svi mislili da su u Hondi nakon uspješnog poduhvata na Nürburgringu i još pet poznatih evropskih kružnih staza završili s dokazivanjem efikasnosti najsnažnijeg i najbržeg Civica do sada, stigla je vijest da je Type R ostvario najbolje vrijeme i na poznatoj australijskoj stazi Bathurst.

Iza upravljača Hondinog automobila bio je britanski trkač Jenson Button koji je 6,27 kilometara dugim krugom živopisne staze Bathurst protutnjao za dvije minute i 35,2 sekunde, što je novi rekord u kategoriji produkcijskih automobila s prednjim pogonom.

Button je jedan od pet trkača koji su učestvovali i u Hondinoj prošlogodišnjoj uspješnoj misiji obaranja rekorda na pet poznatih evropskih kružnih staza (Hungaroring, Magny Cours, Spa Franchorchamps, Silverstone i Estoril).

I dok u Hondi imaju dovoljno razloga da odahnu, automobilski entuzijasti širom svijeta još uvijek čekaju odgovor iz Renault Sporta u kojem su najavili da će s najoštrijom verzijom Megana RS uskoro krenuti u lov na vrijeme koje je Civic Type R ostvario na Nürburgringu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.