x

Obavezno probajte

Čokoladna rolada s cappuccino kremom i bananama

Krema od cappuccina ovu roladu čini posebno zanimljivom

Sastojci za tijesto:

3 jaja

3 kašike mineralne vode

prstohvat soli

100 g šećera

60 g brašna

50 g gustina

1,5 kašika kakao praha

1 kašičica praška za pecivo

Krema:

8 listova želatine

7 dl slatkog vrhnja

prstohvat soli

60 g šećera

1 vrećica vanilin šećera

4 kašike cappuccino praha

4 banane

2 – 3 kašike soka od limuna

Ukrašavanje:

polovina kreme od kapučina

čokoladni listići ili naribana čokolada ili narezane banane prelijte čokoladom

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 200 stepeni. Lim za pečenje (30 x 37 cm namazati masnoćom i dno lima prekriti papirom za pečenje.

Tijesto: bjelanca odvojiti od žumanaca. Bjelanca s malo soli i mineralnom vodom čvrsto umutiti. Zatim polagano sipati šećer neprestano miješajući. Žumance jedno po jedno dodavati snijegu od bjelanaca.

Brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz cjedilo prosijati (biskvit je prosijavanjem finiji). Mješavinu od brašna i kakaa dodati mješavini od jaja i lagano metlicom umiješati. Tijesto istresti u lim, izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 12 minuta. Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i zajedno s papirom ostaviti na rešetki da se hladi.

Krema: u jednu posudu naliti hladne vode i staviti oko dvije šake leda. Slatko vrhnje s prstohvatom soli staviti u drugu posudu i tu posudu staviti u posudu s kockama leda. Od vrhnja umutiti šlag kojem na kraju postepeno dodamo šećer, vanilin šećer i cappuccino prah.

Listove želatine omekšati u hladnoj vodi te na laganoj vatri miješati dok se ne rastopi. Želatini dodati oko tri kašike cappuccino kreme, dobro izmiješati, zatim sipati u kremu, neprestano miješajući.

Banane oguliti i preliti sokom od limuna (da ne dobiju tamnu boju), zatim ih prije slaganja na kremu papirnim ubrusom posušiti.

S polovinom kreme biskvit premazati. Na dužim stranama poslagati po jedan reda banana i uz pomoć papira rolat zarolati. Pritom papir oprezno odvajati.

Ukrašavanje: ostatkom kreme namazati biskvit i ukrasiti čokoladnim listićima ili naribanom čokoladom ili narezanim bananama koje možemo preliti čokoladom.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.