x

Zdrava verzija slatkog klasika

Čokoladna torta bez brašna i bijelog šećera

Kad ste na prehrani bez glutena, laktoze i bijelog šećera, teško je pronaći savršenu poslasticu bez brašna te istrovremeno bez mnogo komplikacija oko izrade i brojnih (nepoznatih) sastojaka za koje nemate novca i vremena koje biste uložili u potragu po trgovinama. Čokoladna torta je vječni klasik u slatkom svijetu, a ovo je bezglutenska torta od čokolade.

Sastojci:

250 grama margarina,

250 grama čokolade za kuhanje (može i cijela velika čokolada od 300 grama, a može i tamna čokolada, sa 70 % kakaa),

150 grama kokosovog šećera u prahu,

5 jaja,

4-5 kašika kokosovih mrvica.


Priprema:

Margarin, čokoladu za kuhanje i šećer u prahu otopite na pari.

Pustite da se smjesa malo ohladi.

Umiksajte pet žumanaca, jedan po jedan i kokosove mrvice.

Na kraju umiješajte snijeg od bjelanaca.

Ulijte u namašćen i bezglutenskim brašnom posut kalup (ako nemate brašna, možete uliti smjesu samo u namašćen kalup). Pecite 30 minuta na 190 stepeni.


Napomene:

* Kada krenete s topljenjem sastojaka na pari, prvo stavite margarin, jer se on najbrže topi. Tako će se ostali sastojci bolje stopiti.

* Snijeg od bjelanaca nemojte umiješati mikserom, nego viljuškom, jer konačna smjesa mora biti „pufaste“ konzistencije.

* Nemojte brinuti što je konačna smjesa tekuća, to je ispravno.

* Kada primijetite da je torta iznutra mokra, to ne znači da je nedovoljno pečena. Tako treba biti, jer je riječ o brownie torti, a taj je čokoladni kolač mokar iznutra. Nakon što se torta ohladi, držite je na hladnom kako se ne bi pokvarila.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.