x

“Corona” s potpisom Emine Husedžinović – Ibrahimović

Poznata i uvažena bh. modna dizajnerica Emina Husedžinović – Ibrahimović iskoristila je dane karantina za ono u čemu je najbolja – osmišljavanje i kreiranje nove kolekcije simboličnog naziva “Corona”, što na latinskom znači kruna.

S obzirom na pandemiju Covid-19 sve aktivnosti su “ugašene”, a svakodnevno se apeluje na pridržavanje strogih mjera prevencije i zaštite, zbog čega već skoro dva mjeseca imamo situaciju da ljudi izlaze samo kada moraju, te svako na svoj način “popunjava” vrijeme koje provodi u izolaciji. Emina je jedna od onih koje se pridržavaju tih uputstava, ali i koja je od cijele situacije napravila zanimljivu kreativnu platformu za novu kolekciju.

Kako ste reagovali na ove vanredne mjere i uopšte drastično izmijenjen način života zadnjih mjeseci?

Kad nas je zatekla ova kriza koju je prouzrokovao koronavirus bili smo zatečen i uplašeni. Nalazili smo se u vrlo neizvjesnoj situaciji. Prvih 20 dana bili smo u strogoj izolaciji. Nabavili smo paket hirurških maski, dva paketa hirurških rukavica, desetak litara sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola i izbjeljivača. Čistili smo po stanu, slagali stvari, ladice, garderobu i suđe….. Nisam išla na posao u atelje i sve me je to počelo gušiti. Kao kreativcu osjećala sam se kao da su mi odsjekli krila i počela me je loviti depresija… Odlučila sam da se iz toga isčupam i slobodno vrijeme usmjerim na stvaranje nove kolekcije. Od materijala koje sam imala u ateljeu počela sam stvarati mini kolekcije od po tri modela.

Inspirativni trenutak je bio pojava tog nesretnog virusa?

Da, inspiracija mi je ovaj period korone i zbog toga sam manekene zamjenila lutkama, fotograf sam bila ja, nije bilo profesionalne šminke ni frizure. Fotografije sam objavljivala na društvenim mrežama. U jednom dijelu ateljea ja sam crtala, konstruirala i krojila, a u svojoj prostoriji moja saradnica je šivala. Napravila sam mini kolekcije u vidu triptiha, tri modela na tri lutke u čast zemalja koje je ugrozio ovaj virus: Kina, Italija, BiH, Indija, Francuska, Iran, Luksemburg, Japan… Različite teme, ali sve pod istim nazivnikom. Svaki model je unikat za sebe, a u vidu instalacije, kao triptih nova kompozicija modela postala je poruka. Svi modeli su imali modni dodatak masku. Do sad sam objavila tridesetak modela, a imam inspiraciju bar za još toliko, nadam se da ću sve to stići.

Kažu da će korona promijeniti cijeli svijet i svijest ljudi, slažete li se?

Pošto korona na latinskom znači kruna nadam se da ćemo izaći iz ovog perioda kao pobjednici, da ćemo naučiti da razlučimo bitno od nebitnog i da ćemo postati bolji ljudi.

Za kraj, kako vi provodite ove karantinske dane?

I ove dane kao i obično provodim sa svojom malom porodicom, mojim mikrokosmosom, svojim suprugom i kćerkom. Naša kćerka odlično se snalazi sa e-nastavom, slika, smišlja nove igrice, od kolaž papira i ambalaže pravi figurice, naveče vježbamo jogu, igramo karte ili gledamo TV, kuhamo i svi smo se udebljali bar po dva kilograma.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.