x

Ispravka: Ronaldo nije govorio o Palestini!

NAPOMENA:
Portal Ekskluziva.ba je sa portala Senzacija.ba preuzeo i objavio vijest pod naslovom: "CRISTIANO RONALDO: Amerika Izraelu, ja Palestini!" Ovaj članak je bio predmet istraživanja portala Raskrinkavanje.ba i on je na portalu Ekskluziva označen kao "lažna vijest". Raskrinkavanje navodi kako "ne postoji ni jedan dokaz koji ide u prilog tvrdnji da je Ronaldo “na press konferenciji pred finale Euro 2016. obećao pobjedu palestinskoj djeci"". 

Iako u tekstu članka koji je portal Ekskluziva objavio stoji kako “jutros” svi mediji bruje izjavi Ronalda, članak se u identičnom obliku i sa istom vremenskom odrednicom, prenosi na različitim portalima godinama. Na primjer, portali “Saznajemo” i “Hello” članak su objavili u junu 2018. godine, objašnjava Raskrinkavanje. 

Postoji i mnoštvo fotografija na društvenim mrežama, koje u opisu sadrže sličnu ili istu izjavu Ronalda. Tema izjave je ista, međutim njen oblik nešto je drugačiji.

Prilikom provjere navedene izjave Cristiana Ronalda, pokušali smo pronaći stranicu na kojoj je vijest navodno inicijalno objavljena, ali „Glamurows“ više ne postoji, navodi se u daljoj analizi Rasrinkavanja, te dodaje: 

Nakon što smo pretražili ključne riječi ustanovili smo ne postoje ovakve informacije u drugim, kredibilnim medijima. Odnosno, ne postoji ni jedan dokaz koji ide u prilog tvrdnji da je Ronaldo “na press konferenciji pred finale Euro 2016 obećao pobjedu palestinskoj djeci”, piše Raskrinkavanje.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.