x

Crni rekord u BiH: 434 novozaražena, 11 osoba preminulo!

U protekla 24 sata u našoj zemlji registrovana su 434 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od toga, 123 je u RS, 309 u FBiH i dva u Brčko Distriktu. Umrlo je 11 osoba: pet u RS i šest u FBiH.

U FBiH 309 novozaraženih, šest smrtnih slučajeva

U protekla 24h, u Federaciji BiH testirano je 1207 uzoraka, od kojih je 309 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.


U Federaciji BiH do sada je testirano 87 108 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 6851 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 3511 pacijenata, dok je trenutno aktivan 3181 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2.

Od 159 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 103 osobe su muškog i 56 ženskog spola.

Dvije novozaražene osobe u Brčko Distriktu

U Brčkom je u protekla 24 časa virus korona potvrđen kod četrdestšestogodišnjeg muškarca i šezdesettrogodišnje žene, saopšteno je iz Štaba za zaštitu i spasavanje distrikta.


Do sada su testirana 1.874 lica, negativnih je 1.595, dok je pozitivan test do sada potvrđen kod 183 osobe, od kojih se 35 izliječilo, a 11 je preminulo.

Rezultate testa čeka njih 96, a pod zdravstvenim nadzorom je 541 lice, navedeno je u saopštenju.

U protekla 24 časa, zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je novih šest smrtnih slučajeva. Kako BHRT saznaje, u pitanju su 4 osobe iz Sarajeva, jedna iz Srebrenika i jedna iz Sapne. Preminule su tri muške osobe iz Sarajeva (1952., 1967. i 1939.) i jedna ženska (1981.). U Srebreniku je umrla takođe ženska osoba (1949.), kao i u Sapni (1941.). Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u posljednja 24 časa u Srpskoj je od posljedica virusa korona preminulo pet osoba.


U RS 123 novozaražene osobe, pet umrlih

Kod još 123 osobe u Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo virusa korona, rekao je na konferenciji za novinare vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

Zeljković je rekao da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje nepovoljna.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u posljednja 24 časa u Srpskoj je od posljedica virusa korona preminulo pet osoba.

Najveći broj novozaraženih je u Banjaluci 22 osobe.


Kako je dodao osobe koje su pozitivne nakon 14 dana izolacije neće biti retestirane, to će zavisiti i od kliničke slike same osobe.

Epidemiolog Jela Aćimović kazala je da nije neophodno da se uradi retest, ko god ima lakše simptome koji traju desetak dana idu u izolaciju 14 dana, i nakon toga se neće retestirati.

“Ukoliko osoba ima teže simptome period trajanja izolacije se može produžiti”, rekla Aćimović.

Kako je navedeno na pres konferenciji povećan je broj hospitalizovanih osoba. U UKC RS se nalazi 77 pacijenata, 13 je na respiratoru, pet ima tešku kliničku sliku.

Zeljković je naveo da će Institut za javno zdravstvo početi komercijalno testiranje građana u vezi sa turističkim odlascima, ali su građani dužni da ovo testiranje Institut najave sedam dana unaprijed.

.

.

.

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.