x

Crvena kraljica jesenje kuhinje

Paprika roga je crvena duguljasta paprika koja je pogodna za pečenje i gril. Sve vrste paprika, pa tako i paprika roga, nemaju veliku energetsku vrijednost, pa je pogodna za dijetalnu ishranu, a također je bogata vitaminima i mineralima.

Paprika roga u sebi sadrži elemente koji na ljudski organizam djeluju kao antidepresiv, diuretik i antiseptik. Povoljno utiče na cijeli imunološki sistem, bubrege i crijeva.

U paprikama rogama mnogo je više vitamina C nego u limunu ili narandžama.


One spadaju u jeftiniju jesenju namirnicu koju ne iskorištavamo u potpunosti. Kada bi bila skuplja, za njom bismo vjerovatno uzdisali, ovako treba, dok je vrijeme, iskoristiti sve njene raznovrsne potencijale u svježem, pečenom i kuhanom izdanju, imajući sve vrijeme oblik na umu. Punjene roge toliko su pristupačne da ih na Balkanu, pa i dalje na Orijentu, suše cijele, očišćene samo od peteljki i sjemenki.

Očišćene od peteljki i sjemenki mogu se puniti i u svježem izdanju. Krema od sira, pavlake, kuhanih jaja, peršunovog lista i bijelog luka je izvrstan i ukusan nadjev. Punoća i sklad okusa pojačavaju se ako se prije punjenja unutrašnji zidovi paprike popršću s malo posoljenog soka limuna i nekoliko kapi ulja.


Prednost zapečenih punjenih paprika u odnosu na svježe prije svega je u tome što privlače magičnim mirisom.

U potrazi za nadjevima najbolje je što je moguće više držati se osnovnog principa sezonskih namirnica. Sredinom i krajem septembra ponuda je prebogata. Još uvijek relativno mladi kukuruz i grah tu su u prvom planu. Sklad okusa i nutricionističkih svojstava graha i kukuruza poznat je u Americi od davnina. Kada se ovom dvojcu doda crvena roga, recepti poprimaju novu dimenziju. U ovo doba godine grah još ne treba natapati i kuhati u nekoliko voda.


O rogama

Roge su dobile ime po tome što podsjećaju na rog krave, duguljaste su, žute, crvene ili zelene boje. Hibridne sorte imaju zanimljiva imena - dukat, kameleon, bijelo uvo, delfina, amfora, slonovo uvo. Neke sorte pripadaju baburama, neke polubaburama, a neke se ubrajaju u hibridne roge. Razlikuju se po ukusu i strukturi mesa, boji, težini, upotrebi u domaćinstvu, vremenu sjetve i branja i drugim odlikama.

Zdravlje

Paprika ima široku primjenu u pripremi jela, ali benefiti prevazilaze njen ukus. Bogate su esencijalnim vitaminima, antioksidansima i mineralima koji su neophodni za održavanje zdravog životnog stila.


Paprika sadrži visok procenat vode - 89 odsto, dok količina vitamina C iznosi između 100 i 250 mg po paprici.

Ako želite da smanjite rizik od raznih bolesti, paprika bi svakako trebalo da se nađe na vašem tanjiru.


Od davnina se koristila u različite svrhe. Kao antidepresiv, antireumatik, afrodizijak, antiseptik, aromatik i diuretik. Zbog velikih količina vitamina C, preporučuje se za jačanje imunološkog sistema i odlična je zamjena za nezdravu i kaloričnu hranu.

Ublažava nesanicu, pms i stres

Prirodni sastojci kojima paprika obiluje pomažu u smanjivanju anksioznosti, posebno one vezane uz PMS. Štite organizam od posljedica stresa, ublažavaju nesanicu, loše raspoloženje i bezvoljnost.


Vitamin B6 učestvuje u proizvodnji hormona sna, melatonina, ali i serotonina, hormona sreće, pa će vam paprika, osim ukusnog obroka, biti i doza opuštanja u napornom danu.

Redovna konzumacija paprike:

podiže imunitet

ublažava PMS

podstiče proizvodnju kolagena

poboljšava vid

štiti od raka prostate

podiže raspoloženje

podstiče rast kose

ubrzava metabolizam i pomaže mršavljenju


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.