x

Belgija bolja od Danske

Crveni đavoli "visili" na Parkenu, spasio ih šou jednog čovjeka

Belgija je pobjedom nad Danskom u drugom kolu Evropskog prvenstva plasirala napravila praktično završni korak ka plasmanu u osminu finala. Na Parkenu je završeno 1:2 za Crvene đavole.

Prvo poluvrijeme za jednog od favorita turnira je bilo užasno. Danci su dobijali praktično svaki duel, bili su bliži lopti, rastrčaniji i razigraniji. Nakon prvih 45 minuta imali su i minimalnu prednost.

Susret je otvoren golom Poulsena nakon greške u odbrani Belgije za veliko slavlje 30-ak hiljada domaćih navijača na tribinama. U 11. minuti kratki prekid u znak poštovanja prema Eriksenu.

Prije utakmice dogovoreno je da se lopta izbaci iz igre što se i desilo. Svi prisutni na stadionu uključujući sudije i igrače su aplaudirali sjajnom veznjaku i poželjeli mu što brži oporavak.


Nastavili su domaći da dominiraju do kraja prvog dijela. Imali su još niz izglednih situacija, a najbolju je u 35. minuti propustio Damsgraad nakon sjajnog solo prodora, ali nije imao sreće u završnici.

Ključni detalj na meču desio se na poluvremenu. Selektor Belgije, Martine, u igru ubacuje rekonvalescenta De Bruynea koji je pokazao da je trenutno najbolji veznjak svijeta, barem kada je ofanziva u pitanju.

U 55. minuti Belgijanci su uspjeli izjednačiti, Lukaku je uradio dobar posao, lopta je došla do De Bruynea koji se majstorski snalazi i asistira Thorgenu Hazardu koji zabija na prazan gol s nekoliko metara.

Nastavili su Danci nakon izjednačenja da pritišću i igraju bolji fudbal. Preokret su kompletirali u 70. minuti kada lijep gol s ivice kaznenog prostora zabija najbolji igrač meča, De Bruyne.


Danska je imala dovoljno vremena da stvari vrati na početak, međutim bez obzira na pokušaje nije uspjela u tome. U 77. minuti Braithwaite je nanizao nekoliko protivnika, šutirao, ali je u odsutnom trenutku blok spasio gol Belgije, u posljednjim minutama pogodio je i prečku. Ostalo je 1:2.

Nakon dva gola Belgija ima šest bodova u grupi B i već je jednom nogom u osmini finala, ostaje da se vidi s kojeg će to mjesta biti. Rusija i Finska dijele drugo mjesto s po dva boda, dok je Danska bez bodova i minimalnim šansama da prođe dalje kao jedna od najbolje trećeplasiranih selekcija.

U posljednjem kolu Belgija će igrati protiv Finske, dok će Danci biti domaćini Rusiji.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.