x

časopis Appetite

Čulo ukusa se mijenja kad ste u ozbiljnoj vezi!

Nikad niste jeli masline dok ste bili sami, ali nakon nekoliko mjeseci ozbiljne veze, ne možete da zamislite život bez njih?

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Appetite, čulo ukusa i mirisa (drugim riječima, ono što želite i ne želite da jedete) može se u potpunosti promijeniti kako bi se sinhronizovali sa vašim partnerom. Zvuči ludo, saglasni ste?

Istraživači su proučavali 100 parova koji su bili u vezi od tri mjeseca do 45 godina i proučavali njihove odgovore na različite mirise i ukuse. Oni su utvrdili da što ste duže u vezi, vaše nepce osjeća ukuse na sličan način. Ovo se pokazalo istinitim bez obzira na zadovoljstvo u odnosu.

Ali zašto se ovo dešava?

S obzirom da partneri dijele isti dom (uključujući kuhinju i frižider) i često jedu zajedno, postoje velike šanse da dijele iste obroke. A kada počnete da jedete nove sastojke, onda se vaše preferencije ukusa mogu promijeniti.

Čini se da je samo pitanje vremena prije nego što počnete da shvatate da je brokoli mnogo ukusniji od tjestenine, jer je ova namirnica nezaobilazan dio zdrave ishrane vašeg partnera…


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.