x

Čuvena vođa Pink Pantera u Sarajevu: Olivera Ćirković pred objektivom Ekskluzive! (FOTO)

Ona je vjerovatno jedini kriminalac koji je uspio da oduševi region. Olivera Ćirković je srpska autorka i slikarka, te osuđena bivša pripadnica tzv. Pink Pantera, međunarodne kriminalne organizacije koja se bavi krađom nakita. Nekadašnja je profesionalna košarkašica i omladinska reprezentativka bivše Jugoslavije, te bivša sportska direktorka Ženskog košarkaškog kluba Crvena zvezda. Mnogi je nazivaju "žena zmaj", a njenu nedavnu posjetu Sarajevu je zabilježio objektiv Ekskluziva.ba portala. 

Olivera Ćirković je žena koja ruši predrasude i pomijera sve granice. I pored burne prošlosti, uspjela je da zadivi region, a čitavo ljeto provodi tako što promoviše svoju knjigu "Ja Pink Panter". Riječ je o drugom, dugoočekivanom dijelu ispovijesti, a promocija nije zaobišla ni glavni grad BiH. Olivera je istakla kako je veoma vezana za Sarajevo, a kada nije u Beogradu kaže kako se ovdje osjeća kao kod kuće. Da je tako uvjerili smo se i sami, a reakcija Sarajlija na šarmantnu Olju je više nego očaravajuća. Olivera je i pored kriminalne prošlosti kojom se bavila svima zadala lekciju kako su to stvari kojih se treba klonuti, ali i da je u životu jaka volja ono što nas odvodi ka pobjedama. 


Olivera Ćirković je rođena 3. septembra 1969. godine u Beogradu. Iz braka sa Srećkom Ćirkovićem ima sina Nikolu. Olivera je sa 10 godina počela da se bavi košarkom, a sa 18 godina je potpisala prvi profesionalni ugovor. Karijeru je započela u Voždovcu, a nastavila u Crvenoj zvezdi. Sa U 18 selekcijom SFRJ je na Evropskom prvenstvu koje je 1988. godine održano u Bugarskoj osvojila bronzanu medalju.

Pred sam raspad Jugoslavije potpisala je ugovor s Jedinstvom iz Tuzle, jednim od najtrofejnijih ženskih košarkaških klubova u Jugoslaviji. Od 1992. do 1998. godine igrala je u klubu Pagrati iz Atine, a nakon toga je provela jednu sezonu u slovenačkom Celju. Profesionalnu karijeru je završila 2000. godine u Crvenoj zvezdi, gdje je nakon toga radila kao sportski direktor. Uporedo sa građenjem uspješne karijere u grčkoj košarci, Olivera je iz hobija počela da preprodaje kradene bunde i markiranu odjeću u Beogradu.


Nakon toga je otvorila i tzv. show room u kome su kupovale mnoge poznate ličnosti. Jedan stepenik u kriminalu vodio je ka drugom, pa je s vremenom i sama postala organizator krađa poznatih radnji markirane odjeće u Turskoj i Grčkoj. Nakon jedne krađe koja se desila na ostrvu Krit čije je bila organizator, ali ne i izvršilac, prvi put je završila u zatvoru. Bilo je to 2006. godine. Zbog toga je provela dvije i po godine u zatvoru, a kako je sama kasnije priznala to je bio okidač da se još više posveti poslu koji je donosio „brze pare“. Sa uigranom ekipom izvršila je na stotine krađa, a drugi put je uhapšena u martu 2012. godine prilikom pripreme za krađu.


Već 12. jula je pobjegla iz zatvora i time ušla u historiju kao jedina žena u Grčkoj kojoj je to pošlo za rukom. Devet dana kasnije vratila se u Beograd, ali je u septembru iste godine sa svojim timom ponovo krenula u „akciju“ zbog koje je ponovo uhapšena. Osuđena je na ukupno 32 i po godine zatvora. Nakon brojnih apelacija višim sudovima iz zatvora je puštena u avgustu 2017. godine.


Zbog činjenice da je nenasilnim putem pobjegla iz zatvora kao i brojnih drugih epiteta koji su joj grčki mediji dodjelili Olivera je stekla veliku popularnost u toj zemlji. Zvali su je „Žena zmaj“, „Amazonka“, „Kraljica“ i slično. U zatvoru je otkrila svoj dar za slikanje, koji joj je prvo pomogao pri bjekstvu, a kasnije donio još veću popularnost. Zatvor u koji je treći put smještena bio je tema brojnih medija jer ga je Olivera u potpunosti oslikala. Zahvaljujući njoj osnovana je slikarska sekcija, a njeni radovi su izlagani na „civilnim izložbama“. Tu je napisala i svoju prvu knjigu koju je Izdavačka kuća „Laguna“ objavila 2016. godine pod naslovom „Pink Panter: Moja zatvorska ispovijest“. Biografiju „Ja, Pink Panter“ Olivera je objavila 2018. godine, a knjiga je vrlo brzo postala best seler. Učestvovala je na sajmovima knjiga širom regiona.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić/
Izvor:biografija.org

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.