x

NAREDBA KRALJA CHARLESA

Cvjetni vijenac na kovčegu kraljice Elizabete nosi posebno značenje, nije prošao nezapaženo!

U Londonu je u toku sahrana kraljice Elizabete II, koju prati niz događaja organizovanih u sklopu kraljevskog protokola. Detalj koji nije mogao proći neprimijećeno je cvijeće na kraljicinom kovčegu, koje krije posebno značenje.

Kralj Charles III, najstariji sin kraljice i novi britanski monarh, pobrinuo se da cvijeće na vrhu kovčega njegove majke nosi posebno značenje.

Riječ je o vijencu koji uključuje cvijeće iz kraljicinog buketa sa dana njenog vjenčanja sa princom Philipom.

Na kraljev zahtjev, vijenac sadrži lišće ružmarina, engleskog hrasta koji simbolizira snagu ljubavi, i mirte (uzgojene od grančice iz kraljicinog buketa) koja je simbol sretnog braka. Izrađen je od cvijeća iz kraljevskih rezidencija, a tu su i pelargonije, hortenzije, dalije i udovičice, dok je sve u nijansama zlatne, ružičaste i tamnocrvene sa dodacima bijele boje.


Vijenac, kao i kraljicina kruna i žezlo, stavljeni su na vrh kovčega koji je danas u 10:45 sati krenuo iz Westminstera, gdje je bio položen u središtu kapele. Uz njega se nalazi i poruka kralja Charlesa u kojoj piše: "U znak ljubavi i odanog sjećanja. Charles R."

Kraljica se udala za princa Philipa 20. novembra 1947. godine pred 2.000 ljudi.

Za sedam decenija, koliko su proveli u braku, kraljevski par je dobio četvero djece: princa Charlesa, princezu Anne, princa Andrewa te princa Edwarda.


Rame uz rame putovali su po cijelom svijetu, od Australije do Amerike, Afrike i Indije, noseći zastavu Commonwealtha, na čijem je čelu bilo njeno veličanstvo.

Zajedno su bili duge 74 godine sve dok Philip prošle godine u aprilu nije preminuo u 99. godini života.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.