x

Da li biste isprobali “vježbe” za ljubav?

Malo-malo pa osvane novo istraživanje naučnika o tome šta je najbitnije za sretnu vezu. Zagrljaj dnevno, ne odlazite na spavanje ljuti, obavezno pitajte partnera kako je kad dođe kući – neke su od preporuka raznoraznih studija.

Da bi shvatio šta je zaista važno, jedan par je odlučio da isproba sve naučno zasnovane tehnike i došao da zaključka da pozitivna psihologija, ipak, može da pomogne.


Decenije eksperimentisanja sa različitim metodama, Suzann Pileggi Pawelski i James Pawelski pretočili su u knjigu “Sretni zajedno: Kako smo iskoristili pozitivnu psihologiju da izgradimo ljubav koja traje”.


Četiri stvari su, kažu, naročito važne: razvoj zdrave umjesto opsesivne strasti, davanje prioriteta pozitivnim emocijama, posvećivanje dovoljno vremena zajedničkim iskustvima, traženje podrške u partneru.


Autori ističu da sa partnerom treba da dijelimo tajne, da mu otkrijemo najintimnije čežnje, snove iz djetinjstva, jer se tako stvara bliskost. Poručuju da na odnosu treba konstantno raditi jer za razliku od bajki, sretna veza ne pada s neba. Poput fizičkog treninga, i ovo vježbanje vremenom ulazi u rutinu i postaje sve lakše.


Bračni par ističe da je shvatio važnost poštovanja druge strane, pa savjetuju svima da partnera pohvale za sve što doprinosi vezi. Također, važno je da pronađemo načine da se povežemo umjesto da se takmičimo i gledamo šta je ko uradio više. Imaju dobru vijest za sve kojima je odnos na “klimavim” nogama – dok god je neko spreman da uloži trud, veza ima spasa.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.