x

Mazda

Da li će Mazda CX-5 dobiti nasljednika?

Mazda CX-5 godinama je najprodavaniji model marke. Uskoro će dobiti još jedno osvježenje i sve ukazuje da će tu njegova priča završiti. Nasljednik nije siguran.

Aktualna generacija modela CX-5 ove godine puni sedam godina i prolazi još jedan facelift. U paketu promjena naći će se, između ostalog blagi hibridni sistem, a manje kozmetičke izmjene dobit će i karoserija. Ove izmjene će zadržati CX-5 na tržištu još neko vrijeme.

Koliko dugo?

Ne znamo – ali ono što je sigurno jest da Mazda CX-5 možda neće dobiti nasljednika. Ovaj japanski brend sada prolazi kroz interesantan razvojni period. Mazda redefinira svoj imidž i teži premium segmentu. To jasno pokazuje i Mazda CX-60. Slijedit će veći SUV CX-80 (u Evropi), a u budućnosti će uslijediti i drugi modeli.

S druge strane, na “donjoj polici” je model CX-30 koji je stekao veliku prepoznatljivost među kupcima.

U SAD-u se pak u ponudi pojavila atraktivna Mazda CX-50 , koja je nešto veća od CX-5. Izlazi iz tvornice koju su zajednički izgradile Mazda i Toyota. Popularnost ovog automobila znači da CX-5 – stariji po dizajnu – kupci više ne biraju tako rado. Pored ovoga, upravo je Mazda CX-5 postala najprodavanija marka u cijelom svijetu, pobijedivši ostale modele.

CX-30 i CX-60 dobro kotiraju u C i D-segmentu SUV vozila u Evropi. Ovdje ima vrlo malo mjesta za novi CX-5. U SAD-u taj prostor zauzima CX-50, koji će u kombinaciji s novim CX-90 i nadolazećim CX-70 zadovoljiti potrebe kupaca marke.

Nažalost, ni Mazda 6 nema budućnost


Ni kod ovog modela nema dobrih informacija. Iako je vizija sportske limuzine srednje klase bila primamljiva (i imala je priliku za realizaciju), tržišna realnost i očekivanja kupaca novih automobila uslovili su da se naglasak stavi na profitabilnije segmente.

Naravno, riječ je o SUV-ovima koji su najtraženija roba. Dakle, prije možemo očekivati ​​još jedan SUV nego limuzinu.

Izvor: automobili.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.