x

Da li izbor sporta usmjerava dijete da bude timski igrač

Ako je neko rođenjem skloniji da bude individualac, on može i u timskom sportu da pokazuje tendenciju da bude izraženo kompetitivan.

Koliko izbor sporta ili bilo koje druge aktivnosti kod djece mogu utjecati na to da li će kasnije, tokom života, bolje “plivati” u timskim projektima, na poslovima koji zahtjevaju rad u grupi ili će im individualni više prijati, objasnili su stručnjaci.

Izbor određenog sporta u detinjstvu može da promjeni inicijalni kurs, ali tek združeno i sa drugim faktorima. Ako je neko rođenjem skloniji da bude individualac, on može i u timskom sportu da pokazuje tendenciju da bude izraženo kompetitivan - da po svaku cijenu njegov tim pobjedi ili da u njemu bude najbolji.


Ta potreba da se dokaže neće se značajno ublažiti odabirom timskog sporta, pogotovo ako je i roditeljsko vaspitanje takvo da šalje poruke: “Bori se, daj sve od sebe, budi najbolji, budi prvi”.


Ako i roditelji svojim primjerom i porukama krenu da njeguju stil saradnje i zajedništva, postoji mogućnost da se neko razvije u pravcu veće druželjubivosti. Tu je i iskustvo, pa ako osoba kroz sopstvenu praksu procjeni da joj se više isplati jedna od dvije pomenute opcije, sigurno će u budućnosti češće preferirati onu koja joj donosi više koristi, zaključuju stručnjaci.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.