x

Popularan začin specifične boje

Da li je kurkuma korisna ako želite smršati?

Kurkuma je u posljednjih nekoliko godina postala izuzetno popularan začin zbog svog nevjerovatnog ukusa i sposobnosti koje ima za jačanje zdravlja i imuniteta.

Ovaj zlatni prah je začin koji se godinama koristi na različite načine, te je poznato da može služiti i kao protuupalno sredstvo. Možda se pitate koliko je ovaj začin koristan za mršanje?

Kurkuma sadrži bioaktivna jedinjenja koja se nazivaju kurkuminoidi, od kojih je najaktivniji kurkumin. Kurkumin je polifenol koji je odgovoran za jarko žutu boju koja je specifična za ovaj začin. Kurkumin može pomoći u upravljanju upalnim stanjima poput metaboličnog sindroma, artritisa i anksioznosti. Nedavna istraživanja su pokazala da kurkumin može biti koristan i u mršanju.

Može biti koristan za gubitak kilograma

Antioksidativna i protuupalna svojstva kurkume, uglavnom zbog njenog jedinjenja kurkumina, odgovorna su za gubitak kilograma. Nekoliko studija na životinjama sugeriše da kurkumin može ograničiti debljanje i poboljšati osjetljivost na inzulin. Kada je tijelo osjetljivo na inzulin, može lako koristiti glukozu kao energiju za tjelesne funkcije i skladištiti glukozu kao glikogen u našim mišićima i jetri za kasniju upotrebu.


Može smanjiti hroničnu upalu

Polifenoli u kurkumi suzbijaju hroničnu upalu u tjelesnom masnom tkivu. Probleme s hroničnom upalom najčešće imaju ljudi koji su pretili ili imaju prekomjernu težinu.


Koliko kurkume treba svakodnevno konzumirati za mršavljenje?

Ne postoji službena preporuka za količinu kurkume koju možete uzimati svakodnevno, a posebno za mršavljenje. Kurkuma može imati negativne učinke na neke ljude poput mučnine i iritacije kože. Stoga bi poželjno bilo da porazgovarate s doktorom prije nego što se odlučite da povećate unos kurkume u ishrani ili da počnete koristiti dodatke.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.