x

Da li nove tehnologije donose potpuno drugačiji način putovanja za 20 godina?

Nedavno sprovedeno istraživanje sajta eDreams u kome je učestvovalo 10.000 putnika iz Evrope, pokazalo je da ljudi vjeruju da bi nove tehnologije mogle da promijene način na koji putujemo.

Analizirajući rezultate istraživanja, ne možemo se oteti utisku da su ispitanici pokazali veliku dozu optimizma. Više od polovine njih vjeruje da će biti moguće putovati u svemir. Oko 15% ispitanika očekuje da će moći da se teleportuje i da bira vremenske prilike na destinaciji, a čak 10% veruje da će uskoro biti moguća i putovanja kroz vrijeme.

Načini putovanja

Što se tiče transportnih sredstava, putnici su veoma jasni u vezi sa pogodnostima koje žele u budućnosti. Tako avioni treba da budu unaprijeđeni obaveznim besplatnim WiFi i streaming uslugama na letu (58% ispitanika). U rad što prije treba pustiti supersonične i električne avione, i uvesti krevete za putnike u svim klasama (39%). Čak 35% putnika je poželjelo da u budućnosti mogu da na letovima jedu hranu naručenu u restoranima i da u avionima postoje bioskopi i igraonice.

Nove tehnologije

Kada bi mogli da izaberu jednu naprednu tehnologiju koja će biti široko rasprostranjena u budućnosti, većina (57%) bi se opredijelila za prepoznavanje lica na aerodromima. Ovo će po njihovom mišljenju ubrzati aerodromske procedure i zamijeniti standardne pasoše.

Oko 33% ispitanika želi da u budućnosti na odmoru ima pristup personalizovanom vodiču, uz podršku tehnologija kakva je izmijenjena realnost. Zanimljivo je i da skoro trećina smatra da bi bilo veoma korisno kada bi se 3D printeri u budućnosti koristili u hotelima za štampanje odjeće i drugih predmeta. 28% putnika bi rado pristalo da putuje sa robotom kao saputnikom, zaduženim za planiranje i rješavanje problema na putovanju.


Cijena putovanja

Što se tiče cene putovanja u budućnosti, putnici uglavnom nisu optimistični. Većina njih vjeruje da u narednih 20 godina putovanja neće, ili će samo neznatno pojeftiniti. Među onima koji vjeruju da će putovanja postati povoljnija, 62% smatra da će se to destiti zahvaljujući novim tehnologijama. Čak 75% očekuje da će low cost princip postati još popularniji širom svijeta.

Šta kažu žene, a šta muškarci?

Što se tiče najvažnijih tehnoloških proboja u travel industriji, muškarci (21%) vjeruju da će u narednih 20 godina presudan biti razvoj hiperlupa. (Hyperloop, tehnologija koju razvija Ilon Mask, omogućila bi putovanja pri brzini od 1.200km na sat). Žene (17%) su izgleda još veći vizionari. One se nadaju se da je teleportacija sljedeći veliki korak koji će drastično promijeniti turizam.

Kada su avioni u pitanju, 58% žena bi najradije uživala u besplatnom WiFi-ju i streamingu tokom leta, dok bi muškarci (61%) voljeli da isprobaju supersonične letelice. Ipak, oba pola se slažu oko toga da je je tehnologija koja će biti široko rasprostranjena u budućnosti biti prepoznavanje lica na aerodromima (58% žena i 56% muškaraca).

Generacijski jaz

Milenijalci definitivno imaju pozitivniji stav od starije generacije u vezi sa cijenom putovanja u budućnosti, i to zahvaljujući tehnološkom napretku. Ipak, i stari i mladi putnici su podjednako uvjereni da će komercijalna putovanja u svemir biti moguća u bliskoj budućnosti (53%).

Koja nacija je najveći vizionar?

U poređenju sa ostalim evropskim nacijama, Portugalci imaju najviše vjere da će u budućnosti putovanja biti jeftinija (48%). Za njima slijede Italijani (29%) pa Španci (25%). Sa druge strane, Šveđani su najmanje optimistični (60%), a veoma bliskih shvatanja su i Nijemci (59%).


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.