x

Da li ste dio posesivne veze?

Polazeći od činjenice da je svako od nas jedinstven, sa svojim željama, zahtjevima, strahovima i karakterom, može se pretpostaviti da u kombinaciji sa različitim ljudima, ispoljavamo različit vid ponašanja i osjećanja. Svaka ljubavna veza, s druge strane mora da se zasniva na osnovnim principima, a to su povjerenje, poštovanje, razumijevanje, i prihvatanje druge osobe u svemu što ona jeste.

Lakše za reći, nego sprovesti u djelo, čini se.

Nerijetko se događa da ljubav skrene sa svoje staze i ode stranputicom koja ne donosi sretan kraj. Jedna od osoba u vezi, ako ne i obje, postane previše posesivna i samim tim glavni razlog loših odnosa i raskida. Ako ste se ikad zapitali da li ste u posesivnoj vezi, navešćemo vam nekoliko najčešćih primjera iste, pa prosudite sami. Ponekad je djelotvornije kada sami donesemo zaključak, nego kad nam drugi sugerišu.

#1 Vaš partner ima potrebu da vas kontroliše

Najjasniji pokazatelj datog problema sa posesivnošću. Ako ste, na primjer, izašli sa prijateljicama na kafu, a vaš dečko očekuje od vas da mu detaljno raportirate sa kim ste, gdje, do kad i šta je tema razgovora, jasno vam je da problem postoji. U ovakvim slučajevima na kraju završite otkazujući svoja druženja sa prijateljima i postajete njemu uvijek dostupni.

#2 Zahtijeva da zna vaše šifre na telefonu, društvenim mrežama, e-mail nalozima

Iako vam možda ne djeluje kao važna stavka, zapravo ona to jeste. Ako osoba insistira da joj kažete vašu šifru za pristup vama bitnim nalozima, znajte da je po srijedi posesivnost. Na ovaj način ista želi da kontroliše vaš život, a uvid u vaše prepiske je najlakši način za to. Već smo istakli da je povjerenje u vezi jedno od najvažnijih za uspjeh iste, što je u ovakvim slučajevima pokazatelj da ga nema.

#3 Vaš partner je nametljiv

Kada tek otpočnemo ljubavnu vezu sasvim je logično da želimo svaki slobodan trenutak da provedemo zajedno. Međutim kako vrijeme odmiče prirodno je da nam treba malo ličnog prostora, vremena samo za sebe i druge važne ljude u našem životu. Ako vaš partner odbija da se odvoji od vas i na sekund, znajte da imate posla sa posesivnom a ne samo veoma zaljubljenom osobom.

#4 Vaš partner vas provjerava i uhodi

Vrlo teško za prihvatanje, ali iznenađujuće često kod osoba koje su sklone posesivnosti. Ako ste ga zatekli da čita vaše poruke na telefonu, javlja se umjesto vas na isti, pojavljuje se na vašim vratima u trenucima kada ste mu najavili da vam dolaze prijateljice, ili se jednostavno stvori u kafiću gde pijete kafu sa istima, znajte da vas on uhodi.

#5 Vi ispunjavate sve njegove želje

Ako u vašoj vezi ne postoji kompromis, već samo ono što vaš partner želi, vjerujte nam na reč da ste u problemu. To neće proći samo od sebe, niti će se stega olabaviti s vremenom. Napustite takvu vezu, jer je to brod koji tone.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.