x

Da li Volkswagen zaista sustiže Teslu

U posljednjih par godina, često smo slušali priče kako će Volkswagen grupa uhvatiti priključak s Teslom i približiti se američkoj kompaniji na tržištu električnih automobila, zahvaljujući ofanzivi više marki, uključujući Volkswagen, Audi, Porsche, Škodu i Seat.

Brojni brendovi, fabrike, nekoliko novih platformi uključujući MEB, kao i mnogi električni modeli, trebalo je da omoguće VW grupi da značajno poveća prodaju elektromobila. Argumenti njemačkog konglomerata su jasni, ali hajde da bacimo pogled na brojke.

Tesla je saopštio o 241.300 isporuka u trećem kvartalu 2021., dok je Volkswagen grupa plasirala 122.100 električnih automobila, uključujući i mali broj komercijalnih vozila.

Poznati su i podaci iz prethodnog perioda, što jasno ilustruje rezultate i ukazuje na razliku. Kao što možemo da vidimo, Tesla uživa u značajnoj prednosti u odnosu na čitavu Volkswagen grupu. Zapravo, Nijemci nikada nisu ni uspjeli da se približe.


Po posljednjim podacima, razlika u prodaji baterijski pogonjenih vozila je iznosila 119.000, a dodatno se povećala u poređenju s drugim kvartalom. Slično je bilo i u prvom kvartalu 2021.

Relativna razlika se čini manjom jer VW grupa može da proda više od polovine Teslinog plasmana. Tokom 2020., to je obično bilo između trećine i polovine Tesline prodaje.

Ipak, podaci ne idu u prilog tezi da će njemački konglomerat uskoro prestići Teslu. To se neće desiti ni 2022. Doduše, obje kompanije bilježe rast, bez obzira što na rezultate utiču vanredne mjere i nestašica čipova.


Najpametnije je sačekati na ono šta će se desiti u četvrtom kvartalu 2021. i prvoj polovini 2022., i uvidjeti da li će Volkswagenova prodaja električnih automobila biti slična Teslinoj.

Još uvijek je rano prognozirati da li će Tesla prestati da bude proizvođač električnih automobila broj 1, pogotovo što ima dva nova proizvodna pogona velikog kapaciteta, gotovo spremna da započnu s proizvodnjom.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.