x

Dani, sedmice, mjeseci: Kako se stomak smanjuje nakon poroda

Iako je vrijeme povratka na staru težinu za svaku ženu drugačije i ovisi o brojnim faktorima (ovisno o tome koliko ste kilograma dobili u trudnoći, dojite li ili ne, kakva vam je prehrana i vježbate li), postoje određene prekretnice koje možete označiti na kalendaru.

24 sata nakon poroda

Žene gotovo odmah nakon poroda prosječno izgube 5 i pol kilograma. "Tu su beba, izgubljena krv, tekućine, plodna voda", govori nutricionistica Sarah B. Krieger, koja radi s trudnicama i majkama. "U ovom 24-satnom periodu, vaš postporođajni stomak već se počinje smanjivati", dodaje. Drugim riječima, puno težine od trudnoće je sama beba.

Jedna sedmica kasnije

"Još uvijek izlazi puno tekućine iz vas u obliku mokraće, posebno ako ste uzeli epiduralnu", govori nutricionistica Krieger što znači da i dalje gubite težinu, ali savjetuje da se ne važete: "Fokusirajte se na to kako vam odjeća pristaje, a ne na to što vaga pokazuje."

Dojenje također igra ulogu u gubitku kilograma. Iako se žene savjetuje da konzumiraju dodatnih 500 kalorija na dan ako doje, često izgube dosta kilograma nakon poroda upravo zbog dojenja. "Žene gube kilograme zbog dojenja jer dojenje zahtijeva i 'uzima' kalorije", govori ginekologica Ashley Roman.

Dvije sedmice kasnije

Nutricionistica Krieger smatra da se nove mame ne bi smjele vagati prve dvije sedmcie nakon poroda, u kojima možda još uvijek uspostavljaju rutinu dojenja, a hormoni se tek počinju smirivati.

Drugim riječima, još uvijek ste u tzv. 'baby blues periodu', gdje bi vas brojke na vagi mogle uznemiriti i vrlo lako rasplakati.

Također, dodaje 'broj koji pokazuje vaga obično nije odražavajuća slika vaše težine, stoga se nemojte obeshrabrivati'. Krieger preporučuje mjerenje struka krojačkim metrom jednom mjesečno kako bi pratili centimetre, a ne kilograme.

Jedan mjesec kasnije

Možda zvuči predobro da bi bilo istinito, ali uobičajeno je da nove mame izgube oko 9 kg u prvom mjesecu nakon poroda. Budući da se većinu žena savjetuje da tokom trudnoće dobiju 11-15 kg, jedan mjesec kasnije, vrlo je vjerovatno da ćete gotovo vratiti vašu težinu prije bebe.

Šest sedmica kasnije

Maternica se u potpunosti vraća u zdjeličnu šupljinu, a vaš stomak izgleda ravnije i manje. "Ovo je velika promjena kad je u pitanju stomak nakon poroda", govori Krieger.

Nekoliko mjeseci kasnije

Ako održavate zdrave prehrambene navike kojih ste se držali tokom trudnoće, blizu ste svoje normalne težine. Želite li ubrzati proces, tjelovježba će vam zasigurno pomoći u tome.

Devet mjeseci kasnije

Krieger tvrdi da postoji istina u često upotrebljavanoj frazi '9 mjeseci gore, 9 mjeseci dolje'. No, ako ste dobili više od preporučenih 11 do 15 kg, trebat će vam malo više da ponovno izgledate kao stara vi. Držite se!

"Zaključak je da ne gubi svaka žena postporođajnu težinu jednako", govori Krieger, prenosi 24sata.hr


(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.