x

DIREKTOR CENTRA ZA PROUČAVANJE GLOBALIZACIJE

Ispravka: Nema dokaza da je Danijela uzela 30.000 eura od drugog glumca da optuži Lečića!

NAPOMENA: 
Ekskluziva.ba portal je 29. marta preuzeo vijest sa portala Republika.rs, a u kojem stoji da je glumica Danijela Štajnfeld navodno uzela 30.000 eura od drugog glumca da optuži Lečića. Portal Raskrinkavanje.ba je analizirajući ovu temu članak Ekskluziva.ba portala označio kao "prenošenje lažnih vijesti" i "pristrasno izvještavanje". Kako Raskrinjavanje.ba navodi dokaza za ovu, kao ni za originalnu tvrdnju prema kojoj je Štajnfeld ucjenjivala dvojicu glumaca od kojih je jedan Lečić, nema. 

Teorija zavjere koju je, uz naglasak da za nju nema nikakve dokaze, u jednom od segmenata emisije iznio Dejan Miletić je izazvala veliku pažnju pojedinih medija. Kako Miletić navodi, on je za to samo “čuo”:

(...) Da je Danijela dva poznata glumca, jedan je Lečić, praktično ucenjivala sa svojom pričom i da je ovaj platio jedan trideset hiljada. I jedan i drugi sada gledam, Lečić je u opoziciji, a ovaj koga neću pominjati jer prosto nema razloga da čoveka mešam u to ja sam to saznao, je ustvari isto se konfrontirao s vlašću u nekom trenutku.


Iako Miletić jasno naglašava da za ove tvrdnje nema nikakav dokaz, iznošenju “rekla-kazala” insinuacija vezanih za ovako osjetljive teme trebalo bi posvetiti posebnu pažnju, pogotovo ukoliko diskredituju žrtvu s.ksualnog nasilja, objašnjava Raskrinkavanje.

Medijske manipulacije su ovu svakako problematičnu izjavu odvele na novi nivo: u tvrdnjama koje su se pojavile u medijima se navodi da je neimenovani drugi glumac Danijeli Štajnfeld dao novac “da optuži Lečića”.


Dokaza za ovu, kao ni za originalnu tvrdnju prema kojoj je Štajnfeld ucjenjivala dvojicu glumaca od kojih je jedan Lečić, nema.

U pomenutom izdanju emisije “Vikend jutro” na Happy televiziji ovaj slučaj je okarakterisan, ponovno bez ikakvih dokaza, kao “klasična međunarodno-politička namještaljka Lečiću”, te su u više navrata napravljene poveznice između ovog slučaja i slučaja sil.vanja u nekom od ratova na Balkanu.  Za navedenu teoriju zavjere vezane za slučaj prijavljenog sil.vanja Danijele Štajnfeld ne postoje relevantni dokazi. Riječ je o neprofesionalnom medijskom izvještavanju o kompleksnoj i osjetljivoj temi s.ksualnog nasilja. U jutarnjem programu Happy televizije, voditelj i voditeljka i njihovi/e gosti/šće satima su razgovarali o ovoj temi na posve neprimjeren, senzacionalistički način, koji sasvim sigurno može djelovati obeshrabrujuće na druge žene koje imaju dvojbi da prijave s.ksualno nasilje, piše Raskrinkavanje.

.

.

.

.

.

.

.

.


Izvor: Republika.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.