x

Debitovao Land Rover Defender 130

Moderni Defender je danas dobio treću prinovu mini palete, pa je ostrvska kompanija nakon predstavljanja kratke verzije s troje vrata, one koja nosi ime Defender 90, lansirao i Defender 110 koji pruža par vrata više, predstavila i alternativu sa sufiksom "130".

Gledano kroz istoriju, Britanci iz Land Rovera su koristili numerički indeks kako bi diferencirali vozila po broju inča (distanci) koja dijeli prednju i zadnju osovinu, pa je shodno tome 130-ica i posjedovala najizdašniji međuosovinski razmak.

Ali, kako su tradicije tu da se ruše, tako je anglosaksonska firma ovaj put odstupila od tog nepisanog pravila, a novajlija, iako duži, nudi identičan međuosovinski razmak kao i manja varijacija.

Novi Defender 130 posjeduje duži zadnji prepust, i to za čak 340 milimetara, u odnosu na poznati Defender 110 s kojim kako rekosmo dijeli jednak međuosovinski razmak. Uzgred, kada smo već tu da kažemo da navedenih 3.022 milimetara predstavlja 119 inča, pa je istorijska odrednica na koju potrošismo već previše vremena, svakako prekršena.

Ukupna dužina novog SUV-a je narasla sa 5.018 mm na 5.358 mm (doduše s uključenim zadnjim, rezervnim točkom na krmi vozila). Pride, odlazni ugao onda kada je vazdušno oslanjanje u najudaljenijem položaju od tla, a ono dolazi već od osnovnog paketa opreme, smanjen je sa 40 na svega 28,5 stepeni, iako je najviši klirens ostao istih 290 milimetara.

Defender 130 pruža enterijer podesan za smještaj osam osoba u tri sjedalna reda, pri čemu je smještajna formula data u vidu jednačine 2+3+3. Treći red nudi grijana sjedišta, meke naslone za ruke i konektore tipa USB-C, pa će i djeca tradicionalno zaokupljena gedžetima imati gdje "da se konektuje i dopuni". Prijaće im svakako i dodatno obezbjeđena sekcija panoramskog krovnog otvora koja je uključena već u bazični paket.


Iako nema porodičnih prozora u zadnjim, padajućim segmentima krova (stubovima), ne sumnjamo da će i oni putnici koji su najudaljeniji od vozača, uživati u ovom vozilu. Naslon trećeg reda sjedišta je djeljiv, a tu je proporcija 40:20:40. Zapremina prtljažnika, kada je najinferiorniji, iznosi 389 litara, dok je 1.232 litara kada je oboren treći red sjedišta. Ako ostane mjesta samo za vozača i suvozača, onda je tovarni sadržaj moguće smjestiti u impresivnu zapreminu od 2.291 litar.

Kako bilo, prilikom konfiguracije limenog ljubimca, proizvođaču možete reći i da se odričete trećeg reda. U tom slučaju na raspolaganju imate prtljažnik zapremine 1.329 litara, u poređenju s 857 litara što pruža model Defender 110. Sklopiš drugi red i zapremina "ostavinskog prostora" narastaa na 2.516 litara spram 1.946 litara koliko "se daje u 110-ki".

Defender 130 je ne samo najveći, već i najbogatije opremljen u porodici modela. Po prvi put se uz doplatu može dobiti klima uređaj s opcijom podešavanja mikroklimatskog ambijenta u četiri zone, dok je u katalogu i najviše napredan multimedijalni sistem Pivi Pro. On se prati preko ekrana dijagonale od 11,4 inča, i dio je serijske opreme, dok se kod ostalih verzija na listi opcionala.

Pride, novajlija je dobio i novi enterijer u kom plijene materijali nalik drvnoj masi, a tu je i perforirana koža na presvlakama sjedišta. Paleta dostupnih boja karoserije je obogaćena, pa će se i crvena farba naći u ponudi.

Novajlija sa sufiksom 130 nema pravo na četvorocilindarske agregate, što i ne čudi s obzirom da je povelik automobil u pitanju. Ali, perjanicu ne možeš dobiti ni s V8 agregatom. Izbor se dakle svodi na redne šestake s tri litra zapremine. Pripadaju porodici motora Ingenium i laki su hibridi (48V) "po opredjeljenju".


Paleta uključuje dizel modifijacije D250 u D300, kao i benzinske P300 i P400. Numeričke odrednice skrivaju informacije o snazi pogonskog sklopa, a da kažemo da najpoželjnija benzinska verzija dobacuje do "stotke" za samo 6,6 sekundi, što je odlično za ovu džinovsku napravu na točkovima.

Svi varijateti dolaze s osmostepenom automatskom mijenjačkom kutijom s konvertorom obrtnog momenta. Ista je kao ona kojoj povjerenje ukazuje i BMW, dakle ZF-ova. Pogon je na obje osovine, a taj sistem konstruktor naziva iAWD. Posjeduje spojnicu prednje osovine i demultiplikator.

Izuzev unazađene geometrije karoserije i svih pratećih implikacija, novi Defender 130 u ostalom pruža iste vanterenske mogućnosti kao i manja 110-ka. Na primjer, i 130-ka pregazi potok dubine do 900 milimetara, bez da pretrpi bilo kakve fatalitete.

Englezi već mogu da poruče najduži Defender, ali će morati da se rastanu od sume koja je veća od 73,9 hiljada funti, dok Defender 110 s cijenom kreće od 58,7 hiljada funti. Uskoro će i rezidenti drugih država moći da pomognu i podrže razvoj privrede Velike Britanije time što će odvojiti od usta svoje, da bi pružili tuđoj djeci, kupovinom ovog noviteta.

Dakle, u drugoj polovini godine kreće jagma za ovim krosoverom i u drugim državama. Što se tiče naše države, vodite računa, primijetili smo plaćene oglase na društvenoj mreži Facebook, u kojima se navodi da se nude i preuređene verzije Defendera, tako da se klasifikuju kao komercijalna vozila, uz izjašnjenje prodavca da se porez na dodatu vrijednost može povratiti, a vozilo koristiti i za putničke namjene. Može, naravno, samo što je to protivzakonito i može se smatrati utajom poreza uz vrlo lak trening za inspektore poreske uprave, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.