x

Zenica

Dezinfekcija ulica i trgova u Zenici!

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
Jučer poslijepodne održana je šesta vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Grada Zenica. Sjednicom je u funkciji komandanta štaba predsjedavao gradonačelnik Fuad Kasumović, a na samom početku ocijenjeno je, da je trenutna epidemiološka situacija na području Zenice zadovoljavajuća. 

Štab civine zaštite Grada Zenica konstatovao je, kako su zaključci sa ranijih sjednica realizovani, a o poduzetim mjerama stavljanja u funkciju izolatorija u Omladinskom naselju Nemila za lica koja se ne pridržavaju mjere samoizolacije i o dezinfekciji i ustupanju Gradske arene “Husejin Smajlović” za potrebe smještaja lakše oboljelih pacijenata COVID -19 virusom, upoznati su viši organi, među kojima i Kantonalni štab civilne zaštite ZDK.


“Već nekoliko dana provode se mjere dezinfekcije ulaza i stubišta, kao i liftova u stambenim objektima, te klupa na svim javnim površinama. Zaključili smo da je s ciljem zaštite naših građana potrebno krenuti i sa dezinfekcijom ulica. Prioritet su ulice i trgovi na kojima se kreće veći broj ljudi. Ove mjere ćemo pojačati i provodit će se sve do traja pandemije. Grad je poduzeo sve što je u našoj nadležnosti da zaštitimo naše građane, a spremni smo još više da uradimo”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

S ciljem pomoći obrtima, odnosno privrednicima koji koriste gradske poslovne prostore ili javne površine, Grad Zenica će od plaćanja obaveza za mjesec april osloboditi sve koji su zbog pandemije koronavirusa bili prinuđeni privremeno obustaviti poslovanje.

“Još jednom pozivam sve građane Zenice koji su u prilici da obave proljetnu sjetvu, neka obrade i zasiju što veće površine, a Grad će sigurno naći rješenje kako da plasira poticaje za poljoprivrednike. Istovremeno, apelujem na Zeničane koji žive u prigradskim ili seoskim mjesnim zajednicama da se čuvaju, da se ne okupljaju u većem broju i da poštuju propise. Medicinska struka, a i ja kao gradonačelnik s ciljem zaštite građana od koronavirusa tražili smo od policije da se dodatno angažuje na sprječavanju okupljanja većeg broja ljudi u ruralnim krajevima, kao i na izletištima”, dodao je gradonačelnik Kasumović.

Služba za boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica zadužena je za realizaciju pomoći u nabavci sjemenskog materijala i plastenika Udruženju ratnih vojnih invalida Grada Zenica.

Centar ženskih prava Zenica i Grad Zenica do petka će osposobiti besplatnu telefonsku liniju koja će se moću koristiti za pravnu i psihološku podršku u vrijema trajanja pandemije koronavirusa.      




Pahuljko / Radio Zenit

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.