x

Dijelimo ulaznice za Sarajevo Fashion Film Festival!

Ekskluziva.ba portal kao jedan od medijskih pokrovitelja Sarajevo Fashion FIlm Festivala nagrađuje naše čitatelje. Kao što je poznato Consortio civium Invictum u suradnji sa Londonom, Madridom, Berlinom i Istanbulom organizira prvi međunarodni Sarajevo Fashion Film Festival u BiH i regionu, koji će se 19. i 20. decembra održati u Hotelu Hills u Sarajevu sa početkom u 20 sati. Prvih pet čitatelja koji nam se jave na e-mail [email protected] osvajaju po dvije ulaznice za ovaj događaj. 

Sarajevo Fashion Film Festival nudi svježe i šarolike poglede na inovativan svijet mode i filma. Fuzija i rad kreativnih profesionalaca unutar modne, filmske i reklamne industrije prepoznata je širom svijeta. Fokus je na simbiozi između mode i filma na kome će biti prikazan raznolik izbor modnih filmova, reklamnih filmova, muzičkih spotova i kratkih dokumentarnih filmova.

 

Privlačeći prvoklasne domaće i svijetske talente, modni festival je utočište za mnogobrojne profesionalce iz filmske branše, modne fotografe, kreatore, stiliste, modele, umjetnike i mnoge druge. Ovo je jedinstvena prilika za modne entuzijaste da se sprijatelje, umreže i povežu te prošire vidike i mogućnosti kako u BiH tako i širom svijeta. Svi učesnici će imati priliku sudjelovati u nizu uzbudljivih događaja na kojima će vrhunski profesionalci djeliti svoja iskustva i znanja. Na panelima će se održavati zanimljiva predavanja, rasprave i diskusije koji obogaćuju i razvijaju umjetničku formu. Otvoren za sve zainteresirane SFFF je jedan od najvrućih modnih događanja u regionu.

 

Najpoznatija imena iz svijeta mode i filma potvrdila su svoj dolazak i bit će nam čast ugosti ih u našem gradu, a svečani prijem biti će upriličen kod Predsjedateljice Skupštine KS Ane Babić.

 

FILMOVI

 

Do sada imamo preko 400 prijavljenih filmova iz cijeloga svijeta (frlmfreeway.com oko 300 a ostai putem web stranice i sl.) od čega će 50 filmova ući u takmičarski dio. Međunarodni žiri iz Engleske, Španije, Italije, Turske, USA, Njemačke i BiH će izabrati:

1. Najbolji Fashion Film

2. Najbolji scenarij

3. Najbolju fotografiju

4. Best Art Direction

5. Najbolje performanse

6. Najbolji domaći modni film

7. Najbolji novi Talent Fashion Film

 

ZNAČAJ PROJEKTA

 

Festivali su posljednjih godina, kao instrument razvoja kulture i turizma, široko rasprostranjena pojava širom svijeta. U tom kontekstu, oni se takođe smatraju marketinškim instrumentom za kreiranje imidža države/ grada u kojem se održavaju zbog sposobnosti da animiraju gradove, odnosno mjesto održavanja, da dinamizuju destinaciju povećanjem broja posjetilaca, da postaju sredstvo dijaloga između različitih aktera kulturnog života.

 

Jedan od važnijih ciljeva “SFFF” je promovisanje kulturnog naslijedja, kulturno povezivanje, jačanje veza i kulturne interakcije sa drugim i drugačijim, spajanje zajednica, interkulturalnosti u svom izvornom obliku, ili pak u fuziji sa nekom drugom kulturom, tradicijom ili stilom.

 

Značaj projekta SFFF ogleda se prije svega u

• strateškom interesu za slobodan protok ideja, ljudi i projekata u BiH i svijetu ;

• razvijanju svijesti o kulturi, podsticanje novih inicijativa u institucionalnoj i subinstitucionalnoj sferi kulture,

partnerstvo s drugim sektorima kao i međunarodna partnerstva.

• jačanju saradnje i jačanju programskog i planskog povezivanja sa medjunarodnom i regionalnom kulturnom

politikom;

• razumjevanju i prihvaćanju ideje da je kultura nezaobilazna snaga za transformaciju društva u cjelini

 

SVEUKUPNI CILJ PROJEKTA

 

Glavni cilj projekta se temelji na generalnim vrijednostima i principima obrazovanja u svijetu kulture koje daju značajan doprinos sigurnosti procesa ekonomske i socijalne transformacije Kulturni prostor u BiH je unaprijeđen tako što postaje otvoreniji za nove ideje, pretvarajući tako kulturu tj. filmsku - muzičku i scensku umjetnost i dizajn u instrument razvoja BiH društva.

 

Na bazi analize konteksta u BiH i u cilju poboljšanja radnog okruženja nezavisnih umjetnika, grupa umjetnika i institucija za kulturu, definiran je sljedeći cilj programa kao segment kulture u BiH:

 

- Nove kulturne produkcije i prezentacije bazirane na savremenim trendovima i temama, profesionalne forme upravljanja, partnerstvo i učešće i razmatranje novih tehnologija koje su kreirale i pokrenule grupe i pojedinci;

 

- Grupe za kulturu, dizajneri i umjetnici se bave aktivnostima koje vode ka ponovnom razmatranju kulturnih tradicija na inovativan način.

 

- Saradnja između organizacija koje se bave filmom, dizajnom, institucija za kulturu, grupa i pojedinaca u zemlji i regiji se poboljšava u smislu umrežavanja i programiranja;

 

- Potiče se međunarodna razmjena, fokusirajući se na uspostavljanje saradnje sa drugim organizacijama iz ovih oblasti za kulturu, grupama i institucijama.

 

Poseban cilj održavanja projekta je u sljedećem:

 

- zadovoljavanje ljudskih potreba za raznovrsnošću, usmjerenim ka povećanju kulturnog nivoa pojedinca

 

- njegovanje kulture i tradicije

 

- Produbljivanje društvenih, kulturnih, političkih i ekonomskih veza Sarajeva sa ostatkom svijeta.

 

Misija projekta SFFF je stvaranje društva kojem su sloboda kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i zaštita kulturne baštine temelj očuvanja i razvitka kulturnog i nacionalnog identiteta u zajednici a ogleda se prije svega u osiguranje organizacijskih, financijskih, materijalnih i drugih uvjeta za razvitak kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, očuvanje kulturne baštine BiH te predstavljanje bosanskohercegovačke kulture u Europi i svijetu i podupiranje svestrane međunarodne kulturne suradnje.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.