x

DIY vodica od ruže – energetski napitak za vašu kožu

Hidratantna vodica za lice je energetski boost za kožu poslije koje ona izgleda nahranjeno i svježe!

A kad pričamo o vrsti vodice, ona od ruže pruža brojne benefite – ima protivupalna svojstva zbog kojih smanjuje crvenilo na licu i odlična je za upotrebu nakon izlaganja suncu te na tjeme kako biste redukovali mašćenje kose između pranja. Dobra vijest je to što lako možete da je napravite i sami, ako imate grm ruža u svom dvorištu! Ružine latice u samo nekoliko minuta pretvoriće se u hidratantnu vodicu za lice na kojoj će vam koža biti zahvalna. Dodatni plus je to što ona ne sadrži nimalo alkohola.

Kako je napraviti?

Tradicionalno, radi se kroz parnu destilaciju, koja rezultuje ružinim hidrosolom, ali i vi možete napraviti brzu i laku alternativu prokuhavanjem suhih ili svježih latica u destilovanoj vodi.

Sastojci:

½ veće šolje svježih ružinih latica ili ¼ suhih

1 ½ šolje destilovane vode

Postupak izrade:

Na 15 minuta prokuhajte ružine latice u destilovanoj vodi ili dok ne vidite da su latice izgubile pigment. Pustite da se skroz ohladi i zatim izlijte u raspršivač. Držite vodicu u frižideru do sedam dana kako se ne bi pokvarila i kako bi bila osvježavajuća, a potrošili je ili ne, obavezno je bacite nakon sedam dana.

Možete dodati i četvrtinu šolje ekstrakta lješnika, ali prije nego što takvu kombinaciju nanesete na lice, obavezno je testirajte na malom dijelu kože budući da lješnik može izazvati reakcije na osjetljivoj koži.

Ako želite vodicu za lice pretvoriti u tonik, dodajte ¾ šolje ekstrakta lješnjaka, ¼ šolje vodice za lice koju ste napravili i 2 čajne kašičice aloe vera gela ili soka.

Primjena na licu

Iako je vodica za lice odličan oblik hidratacije, ona ne mijenja duboku hidrataciju lica koja vam je nužna na dnevnom nivou. Koristite je ujutro prije nego što nanesete ulje ili serume i hidratantnu kremu. Voda privlači vodu, tako da nakon što nanesete vodicu za lice, imaćete trenutni dobar osjećaj na licu, ali ako ne nanesete dalju hidrataciju, neće biti pretjeranog efekta.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.