x

Djeca i razvod: Mama i tata više nisu zajedno, a što je sa mnom?

Djeca teško prihvaćaju razvod, osjećaju kako gube sigurno tlo pod nogama, no ovisno o uzrastu, posljedice su različite.

Razvod predstavlja ključnu i često traumatičnu promjenu u djetetovom svijetu, a iz njegove perspektive, i gubitak obitelji. Kada saznaju za tu vijest, mnoga djeca osjećaju tugu, ljutnju i tjeskobu i teško im je shvatiti da će se njihovi životi promijeniti. Dob u kojoj su djeca kada se roditelji razvode također utječe na to kako će dijete reagirati i kako shvatiti novu obiteljsku strukturu. Evo sažetka onoga što djeca različitih uzrasta doživljavaju kod razvoda svojih roditelja i kako im možete pomoći da im olakšate ovo teško razdoblje.

Kako utječe razvod na bebe do 18 mjeseci

Tijekom dojenačke dobi, bebe mogu osjećati napetost u kući (i između svojih roditelja), ali ne mogu razumjeti razloge sukoba. Ako se napetost nastavi, mogu postati razdražljive i cendrave, osobito u blizini novih ljudi te imati česte emocionalne ispade, tendenciju regresije ili pokazivati znakove zaostajanja u razvoju.

Kako olakšati prijelaz: Djeca ove dobi zahtijevaju dosljednost i rutinu. Stoga je korisno održavati normalnu dnevnu rutinu, posebno u pogledu spavanja i obroka, tijekom i nakon razvoda. Osigurajte djetetu njegove omiljene igračke ili predmete i provedite dodatno vrijeme mazeći ga i pružajući mu tjelesnu udobnost. Oslonite se na pomoć prijatelja i obitelji i svakako se dovoljno odmarajte kako biste bili na usluzi kada je beba budna.


Kako utječe razvod na djecu od 18 mjeseci do 3 godine

Tijekom dojenačkog razdoblja djetetova je glavna veza s roditeljima, tako da mu bilo koji veći poremećaj u domu, može biti teško prihvatiti i shvatiti. Štoviše, djeca ove dobi su egocentrična i mogu misliti da su prouzročila raskid svojih roditelja. Mogu plakati i zahtijevati više pažnje nego inače, nazadovati i ponovno početi sisati palac, odbijati ići na zahod, imati strahove da će biti napuštena ili imati problema s odlaskom na spavanje ili spavanjem.

Kako olakšati prijelaz: Ako je moguće, roditelji bi trebali ujediniti snage kako bi razvili normalne, predvidljive rutine koje će dijete lako slijediti. Također, važno je provesti kvalitetno vrijeme s djetetom i pokloniti mu dodatnu pažnju te zamoliti pouzdane prijatelje i rodbinu da učine isto. Razgovarajte o djetetovim osjećajima (ako je dovoljno zrelo za to), zajedno čitajte knjige i uvjerite ga da nije odgovorno za raskid.

Kako utječe razvod na predškolsku djecu (od 3 do 6 godina)

Djeca predškolske dobi ne razumiju pojam razvoda i ne žele da se njihovi roditelji razdvoje, bez obzira na to koliko je napeto stanje u kući. Zapravo, razvod je posebno težak koncept za ove male 'kontrolore' jer osjećaju da nemaju moć kontrolirati ishod.

Poput male djece, predškolci vjeruju da su oni u konačnici odgovorni za razdvajanje svojih roditelja. Mogu osjetiti nesigurnost u vezi budućnosti, zadržavati bijes u sebi, imati neugodne misli ili ideje ili noćne more.

Kako olakšati prijelaz: Roditelji bi trebali pokušati riješiti razvod na otvoren, pozitivan način ako je ikako moguće. Predškolci će trebati nekoga s kim će razgovarati i moći izraziti svoje osjećaje. Mogle bi pomoći knjige na tu temu, naravno, primjerene njihovom uzrastu. Djeca se moraju osjećati sigurno i znati da će se nastaviti viđati sa svojim drugim roditeljem. Napravite raspored posjeta i pazite da ga se dosljedno pridržavate.


Kako utječe razvod na djecu školske dobi (6 do 14 godina)

Mlađa djeca, na primjer, od 6 do 8 godina, neće razumjeti koncept razvoda i mogu se osjećati kao da se njihovi roditelji razvode od njih. Brinut će se da će izgubiti oca (ako žive s mamom) i maštati da će im se roditelji ponovno spojiti. Zapravo, često vjeruju da mogu 'spasiti' brak svojih roditelja.

Djeca od 8 do 11 godina mogu kriviti jednog roditelja za razdvajanje i držati stranu 'dobrom', a kriviti 'lošeg'. Mogu optuživati roditelje da su zli ili sebični i izražavati svoj bijes na razne načine: dječaci se mogu svađati s kolegama iz razreda ili napadati sve oko sebe, dok djevojčice mogu postati tjeskobne, povučene ili depresivne. Djeca oba spola mogu doživjeti želučane tegobe ili glavobolje zbog stresa ili glumiti simptome kako bi izostali iz škole.

Kako olakšati prijelaz: Djeca u osnovnoj školi mogu osjetiti ekstremni gubitak i odbačenost tijekom razvoda, ali roditelji mogu ponovno izgraditi osjećaj sigurnosti i samopoštovanja svog djeteta. Počnite tako da svaki roditelj provede kvalitetno vrijeme s djetetom, potičući ga da se otvoreno priča o svojim osjećajima. Uvjerite dijete da ga nijedan roditelj neće napustiti i ponovite da razvod nije njegova krivica. Isto tako, roditelji ne bi smjeli okrivljivati jedno drugog za razlaz i moraju objasniti da je to bila zajednička odluka. Također je važno održavati redoviti raspored posjeta jer se djeci tako može vratiti osjećaj sigurnosti.

Konačno, budući da su škola, prijateljstva i izvannastavne aktivnosti od sve veće važnosti za djecu ove dobi, potaknite dijete da se uključi u aktivnosti u kojima uživa. Pomozite mu da obnovi svoje samopoštovanje i potaknite da se druži i ne povlači se iz okoline.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.